Timișoara și Marea Unire
Timișoara s-a pregătit pentru a sărbători Marea Unire cu un material amplu care acoperă drumul, plin de sacrificii, parcurs pentru înfăptuirea acestui ideal național. Este vorba de Simpozionul International ”100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, care se desfășoară în perioada 22-23 noiembrie la Sala Mare a Senatului Universității Politehnica și la Muzeul Național al Banatului (Bastionul Theresia). Participă istorici și cercetători din Arad, București, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Caransebeș, Oradea, Iași, Pitești, Roman, Suceava, Sf. Gheorghe, Târgoviște, Vaslui, Lugoj și Timișoara. Sunt prezenți și oaspeți din Vârșeț, Novi Sad, Belgrad și Cracovia.
Deschiderea oficială a avut loc pe data de 22 noiembrie, în sala senatului UPT. Au rostit cuvinte de salut: Adrian Dehelean de la Muzeul Național al Banatului Timișoara și pr. dr. Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei. Au susținut comunicări în plen: Alin Spânu (București) – Anul 1918, lumini și umbre , Viorica Bălteanu (Timișoara) – Dora d’Istria: Marele Război, iredenta românească, iredenta italiană și Costin Scurtu (Constanța) – Evenimentele militare din Europa în anul 1918.
Pr. dr. Ionel Popescu a prezentat refereatul: Protopopul academician George Popovici, luptător neînfricat pentru drepturile naționale și politice ale românilor din fosta monarhie austro-ungară și pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Au avut loc și câteva lansări editoriale: Societatea Enciclopedică a Banatului – In Honorem Magistri Simion Dănilă 75, volum îngrijit de prof. univ. dr. Crișu Dascălu, prof. univ. dr. Doina Bogdan Dascălu, conf. univ. dr. Ioan David și prof. dr. Hans Dama;
Marcin Marynowski (Cracovia, Polonia) – Negustorii din Polonia pe drumurile comerciale ale Moldovei și Transilvaniei în sec. XV–XVIII. Istoriografia și izvoarele în limba română și Constantin Tufan Stan – Banat. Miscellanea musicologica, Editura Eurostampa, Timișoara, 2018.
Prima parte a zilei s-a incheiat cu o paradă de reconstituire istorico-militară dedicată Centenarului Marii Uniri, efectuată de asociaţia culturală Tomis din Constanța, în Piața Victoriei din municipiul Timișoara.
24