Adunarea Generală a Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara

Joi, 29 februarie 2024, în sala de festivități „Preot Ioan Imbroane” a parohiei Timișoara – Iosefin a avut loc Adunarea Generală a Societății Femeilor Creștin – Ortodoxe din Timișoara.

În cadrul primei părți a ședinței, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, au fost trecute în revistă acțiunile importante derulate de către credincioasele înscrise în societate, în anul 2023. În continuare, a fost susținut raportul de activitate pe anul trecut, au fost prezentate  bugetul de venituri și cheltuieli, situația financiară actuală și programul de activități pentru anul 2024.

În cadrul ședinței a fost modificată componența Consiliului Director, prin retragerea din acesta a doamnelor Rodica Popescu, Ecaterina Tudor și Elisaveta Sima și alegerea altor credincioase în locurile rămase vacante. De asemenea, a fost stabilită cotizația pe anul în curs.

De-a lungul anului 2023, Societatea a derulat proiectele: „Adoptă o familie”, un program ce a implicat 162 de copii și 77 de adulți; „Fiecare copil – un dar de la Dumnezeu”, în parteneriat cu Centrul de Primire în Regim de Urgență de pe lângă Direcția Copilului Timiș. Credincioasele din societate s-au deplasat la Centru și au ajutat copiii la efectuarea temelor, învățându-i să dobândească deprinderile necesare unei vieți independente; programul „O masă caldă” pentru 10 elevi de la Liceul Ortodox „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din Timișoara, în lunile septembrie-decembrie 2023; „Masa de prânz” în fiecare duminică, pentru mamele cu copii bolnavi internați la spitalul „Louis Țurcanu” din urbea noastră; programul local destinat cursurilor pentru deținuți, în parteneriat cu Penitenciarul din Timișoara, susținute de credincioasele din societate, pentru a-i ajuta să se reintegreze în societate, după punerea în libertate; deplasarea și oferirea de alimente pentru copiii internați în Secția de TBC a spitalului „Louis Țurcanu” și a unor produse de igienă sanitară pentru copii internați la Secția de Recuperare Pediatrică din cadrul aceluiași spital; acordarea de burse la doi elevi din zona rurală. Totodată, Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe, Fundația „Filantropia” a Arhiepiscopiei Timișoarei, Parohia Timișoara Iosefin și Fundația „Preot Ioan Olariu” au reușit edificarea unei case pentru o familie cu 5 copii din localitatea Bazoșu Vechi.

Partea a doua a adunării a fost consacrată propunerilor de activități pentru anul 2024. Astfel, s-a hotărât ca Societatea Femeilor Creștin Ortodoxe  din Timișoara să intensifice colaborarea cu Serviciul Social al Arhiepiscopiei Timișoarei și să sprijine parohiile ce desfășoară activități sociale, în concordanță cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a decretat 2024 „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

În acest an vor continua colaborările cu Penitenciarul Timișoara, cu Căminul pentru persoane vârstnice și cu Centrul de Primire în Regim de Urgență pe lângă Direcția de Protecție a Copilului Timiș. Proiectele aflate în derulare vor continua, în funcție de fondurile disponibile.

Pe plan educativ și cultural religios, se vor organiza conferințe cu personalități ale vieții laice și religioase, cu scopul de a susține familia, ca formă socială de bază a societății românești, vor fi organizate manifestări legate de ziua națională a familiei și va fi demarat un program, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei și alte ONG-uri, de conștientizare a părinților și tinerilor despre pericolul utilizării excesive a telefonului mobil, a calculatorului și a televizorului, în special la vârste fragede.

Un aspect important de menționat este și colaborarea cu Asociația „Antidrog” Timiș și Fundația Filantropia Timișoara în vederea înființării unui Centru suport pentru persoanele care suferă de adicții (dependența de droguri, alcool, jocuri de noroc etc).

Un rol important în misiunea de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu îl au pelerinajele, care vor continua și în acest an, la bisericile și mănăstirile din țară și străinătate.

În încheierea ședinței, părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit Ioan și a mulțumit credincioaselor din societate pentru multiplele activități social-filantropice și culturale derulate în anul 2023.