Corala „Doina Banatului”, la Socodor

Localitatea Socodor, situată în partea de vest a Câmpiei Crișului Alb, este atestată documentar în anul 1299. Dovezile arheologice scoase la iveală în urma cercetărilor efectuate, grăiesc despre străvechi urme de locuire pe aceste meleaguri binecuvântate. Oameni credincioși, socodorenii au ridicat, cu secole în urmă, o biserică de lemn care, din păcate, a fost mistuită într-un incendiu.
   În anul 1763, locuitorii satului s-au mobilizat în mod exemplar și, cu piatra aduse cu căruțele, de la mare depărtare, au zidit un lăcaș impunător de închinare în care se păstrează câteva icoane salvate din vechea biserică de lemn. Împlinindu-se, așadar, 260 de ani de la zidirea bisericii, preotul paroh Viorel Boțoc și Consiliul parohial au adresat Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, invitația de participa la manifestările organizate în cinstea acestei aniversări.

   O asemenea invitație a mai fost adresată Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, însă Înaltpreasfinția Sa nu a putut-o onora, delegând-l pe preotul dr. Ionel Popescu, vicar eparhial. Întrucât fiul părintelui Viorel Boțoc, profesorul univ. dr. Claudiu Boțoc este membru în Consiliul Parohiei Timișoara Iosefin, la binecuvântata aniversare de la Socodor a fost invitată și corala „Doina Banatului”, dirijată de prof. Florin Nicolae Șincari.
    La sfânta Liturghie oficiată sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Timotei au slujit pr. Ionel Popescu, pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, pr. Viorel Boțoc-paroh, preotul co-slujitor Cătălin Tulcan și preoți din parohiile învecinate, răspunsurile liturgice fiind date de corala din Iosefinul Timișoarei.

După sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii bisericii și preoții slujitori adormiți în Domnul, apoi a fost binecuvântat paraclisul de vară ridicat în curtea lăcașului de cult.

  Părintele Arhiepiscop Timotei a adresat numeroșilor credincioși prezenți, mulți dintre ei costumați  în straie naționale, un bogat cuvânt de învățătură și a evidențiat pilduitoarea activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată de către preotul paroh Viorel Boțoc la Socodor, în cei 40 de ani de slujire neîntreruptă.

La rândul său, preotul Ionel Popescu a mulțumit Chiriarhului arădean pentru bucuria împreunei slujiri și pentru binecuvântarea dată coralei timișorene de a participa la aniversarea parohiei Socodor. De asemenea, părintele vicar a transmis preoților și credincioșilor parohiei cuvântul de felicitare și de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, iar corul „Doina Banatului” a înfrumusețat această minunată aniversare cu cântările bisericești și patriotice interpretate.