Hramul bisericii din Iosefinul Timișoarei
Frumoasă, emoționantă și izvorâtoare de negrăite bucurii duhovnicești este sărbătoarea hramului bisericii. Totul este parcă diferit față de o duminică obișnuită. O stare de tainică așteptare se simte deja cu câteva zile înainte. Preoți și credincioși deopotrivă intră în această atmosferă de har și lumină, pentru că sărbătoarea hramului se cinstește nu numai sub permanenta purtare de grijă a lui Dumnezeu ci și, de bună seamă, a sfântului( sfintei) ocrotitor/e.
Cuprinși de asemenea simțăminte, cu rugăciune și cântare duhovnicească am sărbătorit cel de-al 88-lea hram al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Timișoara Iosefin, împreună cu preoții parohiei și cu preoți din parohiile Freidorf, Sfântul Ștefan-Martirilor și Zona Soarelui Sud.
În ajunul sărbătorii au fost oficiate Vecernia și Litia, apoi, dangătul clopotelor și sunetul de toacă ne-au însoțit în procesiunea de înconjurare, cu prapori, sfânta Cruce și cu lumânări ori candele aprinse, a minunatului nostru lăcaș de cult. După rânduială, a fost cântat troparul sărbătorii și au fost înălțate rugăciuni în cele patru laturi ale bisericii. Cuvântul de învățătură despre sfințenia Maicii Domnului și despre sfințenie ca ideal al vieții noastre de creștini a fost rostit de către preotul Ionel Popescu.
Ziua de hram a fost cu adevărat înălțătoare. Credincioșii și membrii coralei „Doina Banatului”, mulți în straie tradiționale, au venit devreme la biserică, pentru a participa la slujba Utreniei și pentru a-l aștepta pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Timișoarei, Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită în pace și liniște, a revărsat balsam mângâietor peste sufletul numeroșilor credincioși prezenți și peste soborul preoților de la Iosefin, căruia s-au alăturat părintele consilier eparhial bisericesc Mircea-Petru Szilagyi, părintele inspector eparhial Marius-Petru Sfercoci și părintele arhid. dr. Ștefan-Ioan Stratul.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a tălmăcit Evanghelia praznicului și a subliniat importanța și frumusețea duhovnicească a acestuia. Excursul omiletic al Înaltpreasfinției Sale a adus în atenția preoților slujitori și a credincioșilor câteva texte fundamentale din Sfânta Scriptură a Vechiului și a Noului Testament despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, a cărei naștere o sărbătorim la data de 8 septembrie. Florilegiul scripturistic folosit de Părintele Mitropolit a adus în lumina viața curată a părinților Sfintei Fecioare Maria, Ioachim și Ana și dorința lor fierbinte de a avea un copil. „Doamne, dăruiește-ne un copil și noi ți-l vom dărui Ție”, se vor fi rugat ei adesea. Dumnezeu a ascultat și a împlinit rugăciunile acestor oameni credincioși, dăruindu-le pe cea „mai curată dintre fecioarele lumii”, care a devenit Maica Domnului nostru Iisus Hristos. „De la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria S-a întrupat apoi Mântuitorul omenirii. Așadar, „în pântecele femeilor credincioase odrăslesc sfinții lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Pe lângă săvârșirea sfintei Liturghii și emoționantul cuvânt de învățătură, Părintele Mitropolit Ioan a mai făcut un dar de mare preț preoților și credincioșilor și anume a adus cea mai recentă apariție editorială a Înaltpreasfinției Sale: „CREDE. Dumnezeu Se ține de cuvânt”, prezentată de preotul Ionel Popescu.
În final, preotul paroh Ionel Popescu, vicar eparhial, a primit din partea Întâistătătorului Mitropoliei Banatului Ordinul eparhial „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, pentru activitatea pastorală, misionară, didactică, culturală și filantropică desfășurată în cei 40 de ani de slujire preoțească.
Parohia Iosefin a sărbătorit, așadar, hramul bisericii într-o atmosferă de aleasă rugăciune, împodobită cu frumoase cântări închinate Maicii Domnului și binecuvântată de Tatăl ceresc cu trăiri înalte, cu Liturghie arhierească și cu învățături mult folositoare sufletului.