Hramul Parohiei Timișoara-Iosefin

La sărbătoarea Nașterii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, numită în popor „Sântămăria Mică” sau „Sfânta Mărie Mică”, care este, de fapt, și prima mare sărbătoare a noului an bisericesc, credincioșii bănățeni și-au îndreptat pașii către biserica Parohiei Timișoara-Iosefin, care a îmbrăcat, cu prilejul celui de-al 84-lea hram, haine de sărbătoare. Programul liturgic a debutat încă din ajun, cu săvârșirea Vecerniei, unită cu Litia, oficiate de părintele paroh Ionel Popescu, alături de un sobor de preoți. La finalul slujbei, clerul și credincioșii au înconjurat lăcașul de cult, în armonia imnurilor mariologice.
În ziua praznicului, bucuria credincioşilor a fost încununată de prezenţa în mijlocul lor a Întâistătătorului eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată, în proximitatea bisericii, de un sobor de preoți, sub protia părintelui paroh Ionel Popescu. După Rugăciunea Amvonului s-au binecuvântat prinoasele aduse de credincioși, care, ulterior, au fost împărțite celorlalți participanți la cult, ca expresie a duhului agapic al primelor comunităţi creştine. Totodată, soborul slujitorilor a oficiat, după sinaxa euharistică, Slujba Parastasului întru pomenirea ctitorilor şi preoţilor slujitori ai bisericii din cartierul timişorean Iosefin. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Doina Banatului” a parohiei, condusă de prof. Nicolae Florin Șincari.
În continuare, Chiriarhul Banatului a rostit un exordiu despre episodul nașterii Fecioarei Maria din părinții Ioachim și Ana, precum și despre circumstanța aducerii acesteia, la vârsta de 3 ani, la templul din Ierusalim, unde este întâmpinată de Sfântul Prooroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Contextualizând, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că, orice tânără creștină, căsătorită în duhul Evangheliei lui Hristos, este chemată de Dumnezeu să nască sfinți.
Sărbătoarea hramului a fost înfrumusețată cu prezența și rugăciunea zecilor de credincioși cu deficiențe de auz și vorbire din Timișoara, cărora li s-a transpus, de către preotul Eugen Bendariu, Dumnezeiasca Liturghie în limbaj mimico-gestual.
La final, preotul paroh a mulțumit Mitropolitului Banatului pentru bunăvoința de a participa la cel de-al 84-lea hram al bisericii, deși alte 52 de biserici din eparhie și-au cinstit, prin rugăciune și acțiuni filantropice, ocrotitoarea spirituală, pe Maica Domnului. În semn de gratitudine, toți credincioșii prezenți au primit, din partea parohiei, pachete cu cozonac.