Lansarea volumului „Lumea lui Oravitzanˮ, ediția a II-a

Joi, 4 iulie la Librăria „Două bufnițeˮ din piața Unirii – Timișoara, a avut loc lansarea  volumului intitulat „Lumea lui Oravitzanˮ, a scriitorului Ionel Bota. Au fost prezenți numeroși artiști, oameni de cultură și clerici din Banat. Cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului la eveniment a fost prezent și părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, care a apreciat efortul scriitorului Ionel Bota de a surprinde elementele esențiale, ce transpar din opera și lumea lui Silviu Oravitzan.

„În Sfânta Liturghie, Dumnezeu este numit <<Părintele luminilor>>, iar în Evanghelia după Ioan, Domnul Iisus Hristos ne oferă cea mai frumoasă definție a luminii, atunci când spune: <<Eu sunt lumina lumii>>. Eu cred că Silviu Oravitzan este un fiu al luminii, care a răspândit, răspândește și va răspândi lumină prin creația sa inegalabilă și prin toată opera pe care ne-o lasă moștenire. Silviu Oravitzan este un mărturisitor profund al credinței ortodoxe, un mărturisitor al luminii și al credinței în cruceˮ, a specificat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial.

Lucrarea apare în condiții grafice excelente la Editura Eikon din București și ne prezintă aspecte din viața și opera celui mai important pictor bănățean, Silviu Oravitzan. Născut în 1941, la Ciclova Montană din județul Caraș-Severin, Silviu Oravitzan este un artist consacrat, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, preocupat de simbolurile creştine şi, ca orice căutător autentic, merge în profunzimea lucrurilor şi ne relevă noi înţelesuri. Artistul plastic a înţeles că prin artă sufletul devine mai bun, mai frumos și mai luminos, și doar în acest mod se poate apropia de Dumnezeu. Au mai luat cuvântul scriitorii Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea, Daniela Marchetti (Udine, Italia), Serban Foarță, ce au evidențiat valoarea universală a operei mestrului Silviu Oravitzan.

Autorul lucrării este Ionel Bota, absolvent al Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul Universității Babeş-Bolyay din Cluj Napoca și este doctor în istorie. Autor a peste 16 volume, care au în centru crâmpeie din istoria, literatura si poezia Banatului. Actualmente ocupă funcția de director al Teatrului „Mihai Eminescu” din localitatea Oraviţa.