Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină

În perioada 18-25 ianuarie, se desfăşoară la Timişoara manifestările consacrate Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină. Evenimentele sunt organizate de Bisericile creştine din întreaga lume, prin seri de rugăciune şi meditaţie creştină. Întâlnirile din acest an au ca temă textul scripturistic din Ieșire 15, 6: „Dreapta Ta, Doamne, și-a arătat tăria”.

De peste un sfert de veac, în Timișoara, oraș cunoscut prin caracterul său multietnic și multicultural, Săptămâna de rugăciune îi reunește pe toți reprezentanții bisericilor creştine din judeţul Timiş. Anul acesta, întrunirea, la care s-au raliat și reprezentanți ai comunității mozaice, a avut loc la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timi­șoara-Iosefin. Cuvântul de început a aparţinut preotului Ionel Popescu, parohul bisericii și amfitrionul întâlnirii, care a vorbit despre bunele relații intercreș­tine existente în orașul de pe Bega. Apoi fiecare reprezentant participant a prezentat câte o meditaţie pe tema propusă şi un grup coral al cultului respectiv a interpretat antifonic cântări religioase, prin care au lăudat pe Dumnezeu. În cadrul evenimentului, moderat de părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, au fost evocați marii iniţiatori ai acestei mişcări creștine din Timișoara, din rândul cărora a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. În încheiere, conducătorul fiecărui cult a rostit un mesaj de binecuvântare.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost instituită începând cu anul 1908, când Paul Wattson a dat naştere acestei iniţiative conform căreia, în a treia săptămână a lunii ianuarie, să fie organizate seri de rugăciune comună pentru credincioșii diferitelor confesiuni. Astfel, de 110 ani, se alege în fiecare an câte o temă de meditație, iar reprezentanții confesiunilor creștine se roagă pentru pacea lumii, rostind și cuvinte de învățătură.