Părintele duhovnicesc și importanța acestuia în viața creștinului

Părintele duhovnicesc și importanța acestuia în viața creștinului
În seara zilei de 4 martie 2021 în cadrul parohiei ortodoxe din Iosefin s-a organizat o nouă seară catehetică având ca temă de discuție Părintele duhovnicesc și importanța acestuia în viața creștinului.
Tineri entuziaști de toate vârstele s-au arătat interesați de acest subiect deoarece un părinte duhovnic deține o reală necesitate în viața creștinilor, îndrumând și povățuind pe aceștia după Sfânta Scriptura.
Situația pandemică în care ne aflăm dovedește cu atât mai mult importanța de a avea un părinte duhovnic căruia să ne confesăm și să-i cerem îndrumare duhovnicească pentru a trece mai ușor peste această perioadă. După cum spune Sfântul Ioan Casian: „Dacă vrem în fapt să ajungem la o adevărată desăvârșire a virtuților trebuie să-i urmăm pe acei dascăli și îndrumători care au dobândit-o și încercat-o în mod real. Ei vor putea să ne călăuzească spre această desăvârșire indicându-ne drumul cel mai sigur pe care să ajungem acolo.”
Prezentarea din acea seară ne-a dezvăluit rolurile unui părinte duhovnic și nevoile pe care acesta le îndeplinește în viața creștinilor și anume aceea de pedagog, de medic duhovnicesc, de judecător dar și cea de povățuitor.
S-a discutat în special despre legătura care există între un părinte duhovnic și creștini, legătură care se trăiește ca relația dintre un tată și fiul său, manifestându-se în îngrijiri concrete așa cum precizează Sfântul Irineu: „Părintele duhovnic scoate la iveala cele ascunse ale oamenilor numai și numai spre folosul lor.”
Am văzut însă că nu doar părintele duhovnic are anumite îndatoriri față de fiul duhovnicesc, ci inclusiv acesta are datoria de a spori legătura cu părintele duhovnic prin rugăciune către Dumnezeu, pomenindu-l pe duhovnic la ceas de rugăciune: „Pomenește, Doamne, şi pe părintele meu cel duhovnicesc şi rânduiește cele de folos pentru sufletul lui.”
Ascultarea de către părintele duhovnic după cum spune Sfântul Ioan Scărarul că este „mormânt al voinţei şi înviere a smereniei” și iubirea necondiționată față de acesta prin fidelitate și credincioșie, sunt elementele care întăresc legătura dintre aceștia, fără de care nu poate exista o adevărată legătură duhovnicească.
Nu în ultimul rând s-a adus în discuție cum facem să ne alegem un părinte duhovnic, iar în această privință tinerii au mărturisit că de cele mai multe ori este bine să alegem un părinte după recomandările din familie sau cunoștințe, însă în principal după felul in care dorim să sporim apropierea față de Dumnezeu. Este important să ținem cont de personalitatea noastră în alegerea unui părinte duhovnic. De pildă, dacă alegem un părinte mai aspru va fi pentru nevoința noastră și pentru că ne simțim capabili de a face față îndrumării acestuia sau putem alege un părinte mai blând dacă suntem la început de drum care să ne inițieze in sporirea legăturii cu Dumnezeu.
Alina Vîrlan