Adunarea generală a Fundației „Preot Ioan Olariu”

Marți, 4 aprilie 2023, membrii Fundației „Preot Ioan Olariu” au fost convocați la Adunarea Generală anuală ținută în sala festivă a Parohiei Timișoara-Iosefin. Cu acest prilej, a fost prezentat bilanțul activităților derulate în anul precedent, raportul financiar, proiectul „Sprijin la distanță – o șansă pentru fiecare”, dar și propunerile de activități pe anul 2023.   

La această adunare au fost prezenți membrii fundației, clerici și mireni, precum și o parte din credincioșii care susțin activitățile sociale-filantropice ale acesteia.  

Proiectul „Sprijin la distanţă – o şansă pentru fiecare copil şi tânăr de a beneficia de educație” este o prezență constantă  de mai mulți ani în cadrul fundației. Proiectul este o șansă pentru fiecare copil și tânăr de a accede, în mod egal, la educație și valorile culturii, ca formă de refuz a izolării și marginalizării provocate de sărăcie.

În primele șase luni ale anului 2022, fundația a acordat ajutoare financiare pentru studii unui număr de 9 elevi din ciclul gimnazial, iar în a doua jumătate a anului, au fost ajutați încă 7 elevi și 2 studenți, valoarea totală a sumelor alocate pentru acest proiect fiind de 27.100 lei.

Fundația a ajutat și persoane care au suferit de boli incurabile și au avut nevoie de intervenții chirurgicale foarte costisitoare. Pentru a susține asemenea cazuri, au fost atrase sume mari de bani din donații și sponsorizări, ce au fost puse la dispoziția persoanelor aflate între viață și moarte.

Pe parcursul celor 15 ani de activitate, Fundația „Preot Ioan Olariu” și-a concentrat o parte din resurse pentru a ajuta familiile cu mulți copii, aflate în pragul sărăciei, evitându-se astfel abandonul școlar.  

De asemenea, tot în anul 2022 fundația a încheiat un parteneriat cu Banca pentru Alimente Timiș, în urma căruia, aceasta donează, săptămânal, alimente cu termen scurt de valabilitate, ce sunt distribuite prin cantina socială a parohiei.

La solicitarea Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, Fundația „Preot Ioan Olariu” a acordat ajutoare substanțiale familiilor de refugiați ucraineni stabilite în Timișoara.

La finalul Adunării Generale au fost aprobate situațiile financiare pe anul 2022, constatându-se că fundația a investit în activitățile social-filantropice peste 30.000 euro. În continuare, a fost stabilită cotizația pentru anul 2023, iar doamna Doina Silagi a fost aleasă în funcția de secretar al fundației.

Apoi, a fost prezentat programul de activități pe anul în curs, dintre care amintim: finanțarea pe mai departe a costurilor pentru masa de prânz a 28 de elevi, prin cantina Liceului Sf. Antim Ivireanul, până la finalul anului școlar, achitarea costurilor pentru masa de prânz a mamelor  găzduite în casa Fundației „Ronald McDonald”, ai căror copii cu boli cronice sunt internați la Spitalul „Louis Țurcanu” și oferirea ajutorului social de studii pentru 8 elevi și studenți, tot până la finele anului școlar 2022-2023. 

*

Fundaţia creștină „Preot Ioan Olariu” este o fundaţie social-filantropică de dezvoltare comunitară, non-guvernamentală, fără scopuri politice şi nediscriminatorie profesional, ce funcțio­nează cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Misiunea fundaţiei este să dezvolte sistemul de caritate, în spirit creştin umanitar, atât în Parohia Ortodoxă Timişoara-Iosefin, cât și în comunitățile parohiale din Timişoara şi judeţul Timiş. Scopul fundaţiei este de a oferi servicii comunitar-sociale, medicale, culturale şi educaţionale, în spirit creştin, contribuind prin acestea la rezolvarea multiplelor probleme stringente din comunitate.