Concertul de colinde „Vine Crăciunu` pe sară”, la Parohia Timișoara-Iosefin

Vineri, 7 decembrie a.c., la Parohia Timișoara-Iosefin a avut loc Concertul de colinde Vine Crăciunu` pe sară, susținut de Corul „Doina Banatului”, dirijat de prof. Florin-Nicolae Șincari. La concert au participat numeroși enoriași ai parohiei, stundeți, invitați, dar și alți credinioși din parohiile timișorene învecinate. Moderatorul evenimentului a fost pr. Dr. Ionel Popescu, parohul bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului, care arătat că aceste colinde românești reprezintă o frumoasă tradiție, prin care se mărturisește taina Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos și pe care fiecare creștin le cântă în această perioadă premergătoare praznicului Nașterii Domnului.

Cu acest prilej a fost lansat și un CD de colinde tradiționale românești, primul din istoria corului „Doina Banatului”, dedicat românilor, care au făurit Marea Unire și a celor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea și demnitatea noastră ca popor. CD-ul conține colinde armonizate de marii muzicologi bănățeni.

Iniţiativa înfiinţării Corului mixt „Doina Banatului” al Parohiei Timişoara Iosefin a fost luată în luna noiembrie a anului 1931 şi a aparţinut preotului paroh Ioan Imbroane şi diaconului Alexandru Bocşianu – primul dirijor al corului și secretar în Comitetul Judeţean al Asociaţiei corurilor şi fanfarelor române din Banat pe judeţul Timiş-Torontal, cu sediul la Timişoara. De-a lungul vremii, corul a fost condus de renumiți dirijori, printre care muzicologul Nicolae Ursu, Nicolae Firu – director al școlii de cântăreți bisericești, maestrul Sabin Drăgoi, Ioan Tătucu, Petru Beleuță, Gheorghe Ciorogar și Aurel Cioban.

Actualul dirijor, Prof. Nicolae Florin Şincari a intensificat activitatea corului, îmbogăţind repertoriul și cântarea corală, prin cooptarea în cor a elevilor de la clasele de teologie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, a stundeților și tinerilor ce lucrează la instituțiile și firmele din orașul nostru.