Corul „Doina Banatului” al Parohiei Timişoara Iosefin a împlinit 85 de ani de existenţă

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Parohia Timişoara Iosefin a marcat 85 de ani de existenţă a Corului parohial Doina Banatului, dar şi 85 de ani de cântare corală continuă. La acest moment aniversar deosebit s-a raliat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a participat, alături de sutele de credincioşi, în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului, la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de părintele paroh Ionel Popescu. În cadrul slujbei euharistice s-au înălţat rugăciuni de binecuvântare şi iertare a păcatelor pentru toţi membrii (actuali şi trecuţi la Domnul) corului parohiei. Frumoasele şi armonioasele răspunsuri liturgice au fost date de Corul Filarmonicii Banatul din Timişoara, condus de maestrul Iosif Todea.

La finalul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un bogat şi emoţionant cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a explicat paragraful scripturistic de la evanghelistul Luca 14, 16-24, fragment ce relatează pilda celor chemaţi la cină. În continuare, părintele paroh a prezentat momentele importante din viaţa şi activitatea liturgico-misionară a Corului „Doina Banatului”, unul dintre puţinele coruri parohiale cu o existenţă de aproape nouă decenii.

 „Astăzi am dorit să sărbătorim un moment istoric din viaţa comunităţii noastre parohiale, întrucât se împlinesc 85 de ani de când a fost înfiinţată corala bisericii şi a parohiei noastre, numită, încă de atunci, „Doina Banatului”. Ne îndreptăm, cu pioasă rugăciune de pomenire, către preotul Ioan Imbroane şi către diaconul Nicolae Bocşianu, primul ei dirijor. Totodată, mai sărbătorim 85 de ani de cântare corală neîntreruptă în această sfântă biserică. Coruri au fost, s-au înfiinţat şi s-au desfiinţat, dar corul nostru a dăinuit 85 de ani. De asemenea, ne aducem aminte de muzicienii, profesorii, compozitorii Sabin Drăgoi, Nicolae Ursu, Emil Grădinariu, care au dirijat acest cor al Iosefinului ortodox, dar şi de sutele de corişti care, în cei 85 de ani, au revărsat, din cafas, răgăciunea cântată peste noi toţi”, a menţionat părintele Ionel Popescu.

Iniţiativa înfiinţării Corului mixt „Doina Banatului” al Parohiei Timişoara Iosefin a fost luată în luna noiembrie a anului 1931 şi a aparţinut preotului paroh Ioan Imbroane şi diaconului Alexandru Bocşianu – primul dirijor al corului şi secretar în Comitetul Judeţean al Asociaţiei corurilor şi fanfarelor române din Banat pe judeţul Timiş-Torontal, cu sediul la Timişoara.

Dintr-o fotografie din anul 1931 şi păstrată în arhiva parohiei, se poate observa că „Societatea corală Doina Banatului” era formată din 137 de membri (89 bărbaţi şi 48 femei), avându-i în prim-plan pe preotul Ioan Imbroane şi pe diaconul Alexandru Bocşianu. De-a lungul vremii, corul a fost condus de renumiţi dirijori, printre care muzicologul Nicolae Ursu, Nicolae Firu, director al şcolii de cântăreţi bisericeşti, maestrul Sabin Drăgoi, Ioan Tătucu, Petru Beleuţă, Gheorghe Ciorogar, Aurel Cioban. Prof. Nicolae Florin Şincari, actualul dirijor, a intensificat activitatea corului, îmbogăţind repertoriul şi cântarea corală. În acest fel a sporit şi numărul coriştilor, cei nou-veniţi fiind majoritatea tineri (unii dintre ei elevi la clasele de teologie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, alţii studenţi la Facultatea de Teologie din Timişoara).