Credincioși bănățeni, pelerini în Egipt

                  Cu ajutorul Părintelui Ceresc și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan ,Mitropolitul Banatului un grup de preoți și credincioși din mai multe zone ale Banatului am efectuat un pelerinaj la locurile sfinte din Egipt. Având  dorința de a vedea locurile biblice  și obiectivele culturale ale Egiptului, în postul Sfintelor Paști ne-am pregătit cu rugăciune și cu post pentru acest pelerinaj. Astfel primeniți și pregătiți, în dimineața zilei de 4 mai 2021 am plecat din fața Sfintei Biserici „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara Iosefin spre aeroportul din Budapesta.                                   

                  În această atmosferă de bucurie am reușit să ne cunoaștem , deși cei mai mulți dintre noi am mai fost împreună și în alte locuri frumoase precum Israel, Grecia, Rusia, Iordania, Georgia și Armenia.

                În  lumina puternică a soarelui, care scălda orașil, cei 71 de pelerini am urcat în trei autocare, insoțiți de ghizi și de poliție și am pornit spre vestitele piramide ridicate pe platoul Giza din Cairo, vizitate anual de zeci de mii de turiști, ca de altfel și Sfinxul și noul Muzeu de Istorie care găzduiește o importantă colecție de statui și sarcofage ale faraonilor din trecutul Egiptului antic. Dacă acum doi sau trei ani un grup de turiși aștepta câteva ore pentru a intra pe platoul piramidelor, în această perioadă marcată de pandemie am fost doar noi și câțiva vânzători de suveniruri. Impunătoarea piramidă a lui Keops , 146 metri în înălțime considerată una din cele șapte minuni ale lumii antice, ne-a impresionat pe toți. Pentru a imortaliza momentul vizitării piramidelor și a sfinxului, am fotografiat aceste locuri monumente  care vorbesc despre  credința vechilor egipteni în viața de după moarte ,încă de acum 4600 de ani.

                 Programul zilelor următoare a inclus vizitarea lăcașurilor de cult ale Egiptului. Prima oprire a fost la Biserica Suspendată din Cairo sau „Muallagah” , construită sub păstorirea patriarhului Isaac (690-692), peste ruinele uneia din secolul al IV-lea. Un alt popas duhovnicesc a fost la Biserica închinată Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah .Tradiția spune că acest lăcaș a fost  construit pe locul unde Dreptul Iosif, Fecioara Maria și Pruncul Iisus Hristos s-au odihnit la sfârșitul călătoriei lor în Egipt. După tradiția locală a bisericii copte Mântuitorul ar fi stat în Egipt trei ani și unsprezece luni și ar fi poposit, în drumul lor, în cel puțin 28-29 de locuri  rămase până astăzi  în amintirea creștinilor.

            O scurtă oprire în biserica din cartierul Zeitoun ne-a amintit tuturor de apariția miraculoasă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în data 2 aprilie 1968.În perioada respectivă , Egiptul trecea prin momente grele ,datorită pierderii  Războiulul de 6 zile cu Israelul ,în care au murit mulți oameni,și în urma căruia Israelul a fost ocupată Peninsula Sinai.Prin minunea arătări  Sfintei Fecioare Maria mulți egipreni s-au convertit la creștinism și s-au întărit în speranța că Dumnezeu le va ajuta să recupereze teritoriul cucerit..

              În sudul orașului Cairo nu departe de apele Nilului, se află o poartă sfințită spre ceruri:Biserica și Mănăstirea Al-Adra-El Adawia din Maadi. Legenda locului se leagă de viața  profetului Moise care, născut sclav,a fost crescut de fiica faraonului. Ajuns în exil, și-a  câștigat existența ca păstor,  în ținutul Madianului.De acolo a fost chemat de Dumnezeu din pământul Egiptului,pentru a scoate poporul din robie .În ziua de 12 martie 1976, după slujba de dimineață în apropierea scărilor pe care Pruncul Iisus cu Fecioara Maria coborâse ,cu două milenii în urmă,pentru a se îmbarca a fost găsită o biblie plutind pe apa Nilului .În ciuda greutății sale și a faptului că hârtia era îmbibată cu apă, Biblia plutea și era deschisă la cartea profetului Isaia ,capitolul 19,versetul 25: „Binecuvântat să fie Egiptul, poporul Meu, şi Asiria, lucrarea mâinilor Mele, şi Israel, moştenirea Mea!”.Astăzi Biblia Plutitoare,cum a fost denumită,este așezată într-o capelă din incinta biserici fiind vegheată de icoana Sfintei Fecioare Maria.

          Un alt loc pe care l-am vizitat a fost Catedrala Ortodoxă Coptă,din Alexandria, închinată Sf.Ap.și Evanghelist Marcu .Aceasta este centrul istoric al Papei din Alexandria,  conducătorul Bisericii Ortodoxe Copte.Se spune că pe acest loc, Sf.Ap.și Evanghelist Marcu i-a convertit pe păgâni la credință.Tot aici se află racla care adăpostește moaștele  Sf.Marcu.O altă biserică în care am intrat este Biserica închinată Sf.Sava cel Sfințit și totodată  resedința  Patriarhului Alexandriei și a întregii Africi.Bucuria ne-a fost sporită de întâlnirea cu clerici din Patriarhia Alexandriei care au vizitat orașul Timișoara în urmă cu doi ani, împreună cu Preasfințitul Inochentie Episcop de Ruanda și Burundi.Împreună cu pelerinii bănățeni, am cântat troparul „Hristos a Înviat”, iar părinții ne-au prezentat locul în care a slujit Sf.Ierarh Nectarie.

           La doar 45 kilometri S-V de orașul Alexandria se află Mănăstirea Sf.Mina, un complex monahal deosebit, cu viață de obște,  în care viețuiesc astăzi 200 de călugări. O biserică impresionantă, zidită între anii 1959-1971, adăpostește moaștele Sf.Mina ocrotitorul celor păgubiți.După citirea Acatistului Sf. Mina,  ne-am descălțat cu toții la intrarea în Paraclisul din dreapta catedralei și am sărutat Sfintele Moaște.

                 O altă mănăstire  vizitată de noi a fost a Sf.Paisie cel Mare, situată în pustia Wadi-El-Natrun din N-V-ul Egiptului,care cuprinde regiunile Kellia, Schetis, Nitria. În aceste locuri spre sfârșitul sec.al III-lea au apărut primele forme de viață monahală din lume. Sf.Cuv.Paisie cel Mare ,pe care copții îl numesc „Avva Bisoi”, era egiptean.

                 În programul nostru de pelerinaj au fost cuprinse și mănăstirile Sf.Antonie cel Mare,Sf.Macarie cel Mare și Sf.Pavel Tebeul dar, din cauza restricțiilor pandemice, nu ni s-a permis accesul în interior .

             Înainte de a ne întoarce acasă, în duminica  a doua după Paști, Dumnezeu ne-a învrednicit să ajungem la Mănăstirea Sf.Ecaterina, aflată în sudul peninsulei Sinai, cea mai veche mănăstire creștină cu viață monastică neîntreruptă de saptesprezece secole .Între ani 527-565 d.Hr.împăratul Iustinian a ridicat mănăstirea pe care o vedem și  a cărei biserică adăpostește moastele Sf.Ecaterina. În miez de noapte, am urcat muntele Sinai, pe care la urcat și profetul Moise pentru a primi cele zece porunci de la Dumnezeu. Deși am urcat a doua oară Muntele Sinai,prima dată fiind însoțiți de pr.vicar Ionel Popescu în anul 2011,în cadrul unui pelerinaj de neuitat, care a cuprins Israelul  ,Iordania și Egiptul,la fel și acum am simțit ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu.Un bogat cuvânt de învățătură despre cele zece porunci a rostit pr.Ioan Petraș din Timișoara și domnul profesor Ștefan Dună. De asemenea printre vorbitori s-a numărat și domnul doctor Constantin Țecu, din Timișoara care ne-a împărtășit din tainele medicinei.

          Lăsând în urmă Sinaiul și Marea Roșie, ne-am îndreptat din nou spre Cairo,  pe sub Canalul Suez, admirând deșertul atât de îndrăgit de părinții călugări care și-au sfințit viața în aceste locuri.

           Pelerinajul nostru în Egipt s-a încheiat după șapte zile,mulțumind lui Dumnezeu că ne-a învrednicit ca, în vremuri dificile, să putem vizita aceste locuri încărcate de istorie și spiritualitate .

Preot Eugen Babescu