Cronologia Banatului a fost lansată la Timișoara

Miercuri, 3 octombrie a.c., în sala Senatului Universitatea Politehnica din Timișoara au fost lansate volumele „Cronologia Banatului între 1716 – 1753ˮ, Ioan Hațegan și Alexandru Coșa, apărute la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescuˮ, filiala din Timișoara și broșura „Hoteluri, restaurante și cafenele în Timișoara secolului al XVIII-leaˮ de Ioan Hațegan, apărută la Editura Banatica, Seria Istoria.

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a participat pr Ionel Popescu, vicar eparhial, care a apreciat munca depusă de autori, care vreme de 3 ani au cules și ordonat date istorice privind istoria medievală a Banatului. „Cele două volume prezentate însumează sute de documente care au fost prelucrate de un istoric maghiar, documente originale, toate pierdute, care astăzi văd lumina tiparului prin grija istoricului bănățean Ioan Hațegan; sunt documente fără de care noi cei de azi, am cunoaște foarte puține lucruri despre perioada de la eliberarea Timișoarei de la 1716 și perioada de instaurare a autorității imperiale habzburgice în Banat, adică până la anul 1753ˮ, a spus Preot Ionel Popescu, vicar eparhial.

Au luat parte la eveniment reprezentanți ai vieții academice și universitare din urbea noastră, profesori și elevi de la liceele timișorene, pentru care reperele istorice ale orașului reprezintă un exercițiu intelectual, indiferent de vârstă. Din cronici și documente îngălbenite de vremuri răzbat până la noi ecouri ale vieții sociale de odinioară. „Este o cronică a vieții Banatului, a modernizării sale, văzută prin ochii oficialităților. Am folosit acte oficiale, pe care le-am tradus din germană în română, în colaborare cu dr. Alexandru Coșa, colaboratorul meu, a rezumatelor actelor administrației habsburgice dintre anii 1716 – 1753; le-am fotocopiat, le-am scris la fiecare anul, volumul și pagina. Am obținut câteva zeci de mii de fișe, scurte în esență, pe care apoi le-am ordonat, pe ani, pe luni iar pe urmă pe zileˮ, a spus dr. Ioan Hațegan, istoric.

Momentul de cultură și istorie face parte din programul editorial, realizat de Fundația Politehnica din Timișoara dedicat manifestărilor premergătoare evenimentelor  din 2021 , când urbea de pe Bega devine Capitală europeană a culturii.