Debutul Festivalului de muzică clasică Eufonia, la Timișoara

În Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara a debutat pe 24 septembrie a.c., prima ediție a Festivalului de muzică clasică Eufonia, organizat în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Timișoara-Iosefin și finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Spectacolul de deschidere a festivalului a fost susținut de către Cvartetul Furiant din Berlin și Valenin Răduțiu (violoncel), Thomas Hoppe (pian) și Tomz Močilnik (clarinet).

În perioada 22 septembrie – 4 octombrie a.c., se vor organiza concerte cu artiști invitați și masterclass-uri în mai multe localități din județul Timiș. Pe lângă latura educațională, în cadrul căreia artiștii invitați vor oferi cursuri de măiestrie tinerilor muzicieni din 10 țări (la instrumentele: violoncel, clarinet, vioară, violă, muzică de cameră cu pian și cvartet de coarde), pentru a asigura o continuitate în formarea lor artistică, festivalul are și o latură socială, concretizată prin orgnizarea de concerte la Centrul Medical pentru Copii și Tineri „Cristian Șerban” din Buziaș, la Casa pentru persoane vârstnice „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, precum și la Parohia Timișiara-Iosefin.

„Parohia Timișoara Iosefin și Fundația „Preot Ioan Olariuˮ sunt parteneri ai Festivalului Eufonia alături de Asociația Timișoara 2021. Cvartetul Furiant împreună cu muzicienii invitați din străinătate au susținut un concert pentru enoriașii parohiei noastre, tineri și vârstnici, în sala de festivități „Preot Ioan Imbroaneˮ, pentru a ne răsplăti pentru parteneriatul nostru, . Este prima ediție, când acest festival se desfășoară în Timișoara și nădăjduim că prin prestația muzicienilor, dar și prin dragostea publicului meloman, acest festival va deveni o tradiție; Festivalul Eufonia se desfășoară nu doar în centrele urbane, ci și în cele rurale, pentru a cultiva publicul cu privire la muzica clasică, oferind astfel un proiect ineditˮ, a spus pr. dr. Ionel Popescu, parohul bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnuluiˮ a Parohiei Timișoara-Iosefin.

Eufonia este primul festival de muzică de cameră din Vestul României, festival ce implică atât artiști internaționali, cât și tineri talentați din România și din afara țării. Inițiativa festivalului s-a născut din dorința tinerilor muzicieni Ovidiu Andriș, absolvent al Facultății de Muzică din Hamburg, și Vlad Popescu, violonist și absolvent al Facultății de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, de a contribui la intensificarea activității cultural-muzicale în Timișoara ș în județul Timiș și de a cultiva publicul din regiune cu privire la muzica clasică, oferind un proiect de calitate într-o nișă neexplorată. Festivalul de muzică clasică Eufonia se înscrie în seria evenimentelor dedicate proiectului „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021”.