Fapte ale milei creștine în perioada Postului Nașterii Domnului

Cu o săptămână înaintea Praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Parohia Timișoara – Iosefin este alături de persoanele vulnerabile și de cei aflați în nevoi materiale. La inițiativa părintelui paroh Ionel Popescu, a Consiliului parohial, a Fundației Preot „Ioan Olariu”, a Societății Femeilor Creștin Ortodoxe și a Băncii Regionale pentru alimente Timișoara a fost organizată o acțiune pentru persoanele cu posibilități materiale reduse, a familiilor cu mulți copii și a elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură, dar care provin din familii monoparentale, fără posibilități materiale. Pentru acest an s-au pregătit peste 150 de pachete cu alimente  neperisabile, necesare familiilor ce se confruntă cu greutăți materiale, pentru a se bucura de Sfântul praznic al Nașterii Domnului. Voluntarii parohiei, echipați corespunzător, cu mănuși și măști de protecție, au distribuit pachetele la domiciliul fiecărui beneficiar, care din motive de sănătate sau vârstă nu s-a putut deplasa până la oficiul parohial. Au beneficiat de ajutor și elevii și studenții proveniți din familii nevoiașe, dar cu merite deosebite la învățătură, cărora parohia le oferă lunar burse de studii, cu menirea de a contribui la creșterea calității educației și de a preveni abandonul școlar.

„Am sărbătorit anul acesta centenarul parohiei, 100 de ani de când vrednicii noștri înaintași coordonați de avocatul Emanuel Ungureanu au întemeiat Parohia Timișoara Iosefin sau Principele Carol, cum s-a numit la început. Imediat după înființarea parohiei au pus și bazele unei activități social-filantropice deosebite la nivelul parohiei și al orașului Timișoara. De atunci, această activitate s-a bucurat de sprijinul total al preotului Ioan Imbroane și al bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. Moștenind o asemenea tradiție, ne simțim și noi obligați să o continuăm și astăzi, ca și în ultimii 20 de ani. Am pregătit pentru enoriașii noștri, care se confruntă cu probleme materiale, pentru persoanele vârstnice singure și pentru familiile cu mulți copii, hrană caldă, cât și pungi cu alimente neperisabile care să le fie de folos pentru sărbătoarea sfântă a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Pe această cale adresăm mulțumiri Consiliului parohial, Comitetului parohial și mai ales bunilor noștri credincioși care, în fiecare an ne sprijină material pentru a fi de folos enoriașilor noștri, ce se află și acum în lipsuri, în nevoi și unii dintre ei în suferință. Este o activitate deosebit de frumoasă, care face cinste credincioșilor noștri, care face cinste bisericii și parohiei noastre Timișoara- Iosefin”, a precizat pr. Ionel Popescu, parohul comunității ortodoxe din Iosefin.

În cadrul parohiei Timișora-Iosefin funcționează și cantina săptămânală care oferă hrană caldă persoanelor nevoiașe. În prezent, pe baza anchetelor sociale efectuate, aproximativ 50 de persoane primesc hrană caldă și alimente neperisabile din partea parohiei si a Fundației „Preot Ioan Olariu”. Credincioşii care nu pot veni la parohie, primesc alimentele acasă prin bunăvoinţa unor credincioşi tineri. Activitatea acestei cantine este coordonată de doamna preoteasă Rodica Popescu.

De asemenea, pe data de 17 decembrie 2021, după oficierea Vecerniei, în sala de conferințe a parohiei, elevii de la Liceul C.D. Loga, coordonați de doamna profesoară de religie Alina Florei, au pus cântat colinde și au interpretat sceneta numită Viflaimul, în care este prezentat contextul Nașterii Domnului. La eveniment au participat clericii parohiei, credincioșii și familiile liceenilor implicați.