Intensificarea activității cultural-muzicale în județul Timiș – Festivalului de muzică clasică Eufonia a ajuns la final

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică Eufonia a ajuns la final. Timp de 2 săptămâni, în mai multe localități din Banat și din Banatul sârbesc, au fost organizte concerte cu artiști invitați care, pe lângă faptul că au familiarizat publicul meloman cu operele unor compozitori celebri și cu specificul acestei arte muzicale, au surprins și dialectica actului de trăire muzicală.

Progrmul festivalului a cuprins și msterclass-uri în mai multe localități din județul Timiș, unde artiștii invitați au oferit cursuri de măiestrie la 35 de tineri muzicieni din 10 țări (la instrumentele: violoncel, clarinet, vioară, violă, muzică de camer cu pian și cvartet de coarde), pentru a asigura o continuitate în formarea lor artistică. Nivelul informativ-teoretic, în cadrul căruia fiecare participant a beneficiat de trei lecții private cu profesorul dorit, a fost secondat de cel formativ-aplicativ, unde fiecare a participat la un concert, demonstrând lucrurile învățate.

Pe lângă latura educațională, festivalul Eufonia a avut și o latură socială, concretizată prin orgnizarea de concerte:

la Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare pentru Copii și Tineri „Cristian Șerban” din Buziaș, instituție unică în România, prin profilul ei, înființată anume pentru copii şi tineri cu diabet zaharat și hemofilie, cărora, în timp, li s-au adăugat și alte categorii de bolnavi (cu: obezitate, dislipidemii, alte boli ale sângelui, în afară de hemofilie, boli cronice, precum și pacienți care au nevoie de recuperare fizică).
la Căminul de bătrâni „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, centru ce oferă persoanelor vârstnice, servicii de găzduire în sistem staţionar, îngrijire socio-medicală, asistenţă, recuperarea şi reinserţia  persoanelor vărstnice,
De asemenea, organizatorii festivalului au cuprins în program și un concert de muzică clasică, organizat în sala de festivități „Preot Ioan Imbroane” a Parohiei Timișiara-Iosefin, cuprilejul inaugurării acesteia, în semn de recunoștință pentru contribuția deosebită în susținerea festivalului.

Eufonia este primul festival de muzică de cameră din Vestul României, festival ce implică atât artiști internaționali, cât și tineri talentați din România și din afara țării. Inițiativa festivalului s-a născut din dorința tinerilor muzicieni Ovidiu Andriș, absolvent al Facultății de Muzică din Hamburg, și Vlad Popescu, violonist și absolvent al Facultății de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, de a contribui la intensificarea activității cultural-muzicale în Timișoara ș în județul Timiș și de acultiva publicul din regiune cu privire la muzica clasică, oferind un proiect de calitate într-o nișă neexplorată. Festivalul de muzică clasică Eufonia se înscrie în seria evenimentelor dedicate proiectului „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021”.