O pasăre cu aripile frânte

Duminică, 13 noiembrie 2022, după săvârșirea sfintei Liturghii, în biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului” a avut loc o manifestare înălțătoare și de mare sensibilitate, care a stârnit emoții și sentimente greu de exprimat prin cuvinte, însoțite de lacrimi, în sufletul sutelor de credincioși prezenți.

Acest moment deosebit a fost prilejuit de prezentarea cărții de poezie O pasăre cu aripile frânte, de Theola (Teodora) Ioana Luțoiu, Ed. David Press Print Timișoara, 2021.Impresionanta manifestare a fost deschisă de către preotul paroh Ionel Popescu, care a prezentat-o pe autoare, o tânără credincioasă, cu sufletul curat, încercată însă de o grea suferință. Dizabilitatea de care suferă, încă din copilărie, nu a împiedicat-o în căutările și zbaterile sale pe tărâm spiritual, ci dimpotrivă a determinat-o să cugete mai adânc la sensul vieții sale, păstrându-și intacte speranța și credința.Theola Ioana Luțoiu nu cedează în fața bolii și a suferinței, oferindu-ne tuturor o lecție de răbdare, de luptă cu neputințele trupului și de aplecare spre cultură, rugăciune și spiritualitate.Gândurile și trăirile sale se regăsesc, în parte, pe paginile cărții de față, alcătuită ca un ultim omagiu adus tatălui ei plecat la ceruri. Ea nu este, așadar, o pasăre cu aripile frânte de boală și suferință, ci, prin versurile minunate pe care le dăruiește, este o pasăre cu aripile deschise care zboară către cele înalte, încercând să înțeleagă că „misterul vieții umane stă nu doar în a rămâne în viață, ci a găsi ceva pentru care să trăiești” (F. Dostoyevsky).

Doamna conf.univ.dr. Florina Băcilă de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, cu ochiul specialistului și al omului de suflet, ne-a ajutat să pătrundem în universul poeziilor create de Theola Ioana Luțoiu și să încercăm a înțelege mesajul inefabil pe care aceste minunate creații îl transmit. Domnia Sa a subliniat frumusețea și valoarea adevăratei iubiri și prietenii, virtuți atât de importante, dar tot mai puțin vizibile, în societatea din care facem parte și a menționat că Theola-Teodora trăiește o prietenie reală cu ideea de CUVÂNT. De aceea – spunea doamna conferențiar – „o încurajez să scrie în continuare, și sunt recunoscătoare pentru că am putut intra în lumea Theolei cu ajutorul poeziilor ei”.

Îndemnul de suflet, la care ne alăturăm, din toată inima și pe care Florina Băcilă l-a adresat tuturor este preluat din poezia inimitabilă a poetului creștin Traian Dorz: „Fă-ți timp să vezi durerea și lacrimile arzând!”.