Pelerinaj la locurile sfinte din Israel

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, Parohia Timișoara-Iosefin a organizat un pelerinaj la locurile sfinte din Israel, în perioada 2-7 mai, a.c.

Grupul de pelerini, însoțit de preotul Ionel Popescu, a început această călătorie spirituală la Biserica Sf. M. Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință, din localitatea Lod (Lida, de altadată) și a încheiat-o la biserica Sf. Mormânt din Iersusalim.

Astfel, pelerinii timișoreni au avut posibilitatea de a se ruga și a se închina la Mormântul Sf. Gheorghe, în biserica Stella Maris (Steaua Mării) de pe Muntele Carmel, care include grota Profetului Ilie, la Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri din orașul Nazareth, la Cana Galileii, unde Domnul Iisus a săvârșit prima minune, în mănăstirea ortodoxă a Schimbării la Față de pe Muntele Tabor, pe Muntele Fericirilor, la Capernaum, „orașul lui Iisus” și la Tabga, locul înmulțirii pânilor și peștilor. Momente deosebit de frumoase au fost trăite, apoi, în croaziera de pe Lacul Ghenizareth sau Marea Galileii, în timpul căreia au fost oferite informații despre localitățile biblice aflate pe țărmul acestui lac și despre minunile săvârșite de către Domnul nostru Iisus Hristos în acele părți.

Pelerinajul a continuat la Mănăstirea Sf Gheorghe de la Hozeva, unde se păstrează trupul neputrezit al Sfântului nostru român Ioan cel Nou Hozevitul, canonizat și de Patriarhia Ierusalimului, la Dudul lui Zaheu și la Minunatul Așezământ Românesc de la Ierihon, la Qumran și la Marea Moartă, la Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, precum și la locul autentic al Botezului Domnului.    

Pelerinii timișoreni au avut apoi marea bucurie de a se închina în bisericile de pe Muntele Măslinilor: mănăstirea Eleon – a Înălțării Domnului, mănăstirea Tatăl Nostru, biserica Sf Maria Magdalena, Grădina Ghetsimani, Biserica Națiunilor și biserica Mormântului Maicii Domnului.

Foarte interesant a fost și popasul duhovnicesc de pe Muntele Sion, unde se află biserica Adormirea Maicii Domnului, sala Cinei celei de Taină și mormântul regelui-psalmist David.

Vizita la biserica Nașterii Domnului din Betleem, plecarea capului la steaua din argint, care marchează locul Nașterii Pruncului Iisus, colindele cântate acolo, sutele de pelerini din toată lumea, care dădeau glas simțămintelor frumoase de care erau animați, au produs o emoție adâncă și în sufletul pelerinilor timișoreni.

În programul pelerinajului a fost înscrisă vizita la Ein Karem, localitatea natală a Sf. Ioan Botezătorul și apoi la Așezământul Românesc din Ierusalim și totodată, Reprezentanța Patriarhiei Ortodoxe Române la locurile sfinte, unde grupul de pelerini a fost întâmpinat și binecuvântat de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. 

Imposibil de redat în cuvinte este emoția trăită de cei 54 de pelerini pe Drumul Crucii, Drumul Durerii -Via Dolorosa și în biserica Sfântului Mormânt, locuri atât de importante și sfinte pentru creștinii de pretutindeni.

La toate lăcașurile mănăstirești și bisericești din Țara Sfântă au fost prezentate pelerinilor date istorice, arheologice și au fost lecturate pasaje din Sfânta Scriptură. Explicațiile au fost însoțite de cântări pascale, pricesne, ectenii și rugăciuni de mulțumire către Bunul Dumnezeu, care au umplut sufletul tuturor de lumină, pace, bucurie și emoție. Simțămintele alese trăite în acest pelerinaj derulat în Săptămâna Luminată s-au exteriorizat, nu de puține ori și prin lacrimile care au brăzdat obrazul bunilor credincioși.

Unii dintre ei au ținut să-și arate recunoștința către Bunul Dumnezeu și prin intermediul donațiilor făcute Așezămintelor noastre românești, mai ales pentru deminarea terenului din jurul Schitului Sf Ioan Boteazătorul de la Râul Iordan, unde stareț a fost, vreme de 5 ani, Sfântul Ioan Iacob de la Neamț.  

Așadar, pe durata pelerinajului credincioșii timișoreni au avut posibilitatea de a aprofunda cunoștințele scripturistice și patristice, de a învăța cântări bisericești, de a spori rugăciunile și de a se întări în credință și în viața duhovnicească.