Pelerinaj la mănăstirile „Sfânta Cruce” de la Oradea și Nicula din Arhiepiscopia Clujului

Cu ajutorul Părintelui ceresc și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului, un grup de credincioși din Parohia Timișoara-Iosefin, însoțit de preotul Eugen Babescu, a realizat un pelerinaj la două dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Ardeal. În dimineața zilei de 31 iulie, grupul de pelerini a plecat din fața bisericii „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara-Iosefin, nu înainte de a mulțumi bunului Dumnezeu pentru această minunată călătorie spirituală.
Primul popas a fost la Mănăstirea „Sfintei Cruci” din Oradea. În anul 1992, monahia Mina Bădilă a venit cu câteva ucenițe din Mănăstirea Râmețului și, cu multă osteneală, au ridicat lăcaș de închinare lui Dumnezeu. Astăzi, la sfânta mănăstire viețuiesc 75 de călugărițe care se roagă și muncesc în deplină armonie. Cu evlavie și cu sfântă rugăciune pe buze am intrat pe sub poarta înaltă a mănăstirii și în fața noastră s-a deschis o adevărată grădină a Maicii Domnului.
Biserica mănăstirii este pusă sub ocrotirea Sfintei Paraschiva de la Iași și a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Chiliile maicilor împodobite cu flori, dar și biserica construită în stilul moldovenesc, amintesc de frumoasele mănăstiri din Moldova. Intrând în biserică, am cântat rugăciunea „Tatăl Nostru…”, apoi ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana.
O scurtă oprire în localitatea Ciucea din județul Cluj a amintit credincioșilor de poetul Octavian Goga, care, impresionat fiind de frumusețea locului, și-a dorit să-și lege existența de aceste meleaguri. Poetul, împreună cu soția sa, Veturia Goga au cumpărat castelul de la văduva poetului Ady Endre. Până astăzi se păstrează în bună stare castelul poetului, casa de oaspeți și mausoleul familiei Goga, locul în care și-au dorit să-și doarmă somnul de veci.
Plecând de la Ciucea spre Cluj, pelerinii au fost mângâiați de Dumnezeu cu picături de ploaie care au răcorit pământul înfierbântat de soarele lunii lui Cuptor. La apusul soarelui grupul a vizitat și s-a închinat în catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, unde a participat la slujba Vecerniei și a Litiei. La sfârșitul slujbei pelerinii au coborât cu toții în demisolul catedralei și au admirat frumoasa colecție de icoane și cărți din patrimoniul Mitropoliei Clujului, apoi au înălțat o rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire, mitropolitul Bartolomeu (Valeriu) Anania. Mitropolitul cărturar a lăsat o bogată și impresionantă operă literară, dar și predici de-o profunzime teologică de excepție. Copleșiți de personalitatea fostului ierarh, părintele Eugen împreună cu grupul de pelerini au aprins o lumânare și au cântat cu toții „Veșnica pomenire”.
În zorii zilei de 1 august, la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Nicula a devenit pentru pelerinii bănățeni o gazdă primitoare. În această mănăstire, odorul cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată de preotul Luca din Iclod, în anul1681. Din acel an, Sfânta Icoană, în toate locurile unde a fost purtată, și-a arătat dragostea sa față de poporul dreptcredincios.
Astăzi, în Mănăstirea Nicula viețuiesc 17 călugări, sub oblăduirea părintelui stareț, arhimandritul Nicolae Moldovan. Participarea la Sfânta Liturghie ne-a umplut sufletul de pace și bucurie sufletească, pomenind în rugăciuni pe toți cei dragi de acasă. La plecarea din sfânta mănăstire, pelerinii timișoreni, mulțumiți că s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului au cântat priceasna: „O Măicuță Sfântă, cu drag am venit,/ La tine Măicuță, într-un loc iubit,/ Am venit departe, să te mai vedem,/ Să ne spunem dorul, pe care-l avem”.