Sărbătoarea Bunei Vestiri. Pomenirea vrednicilor înaintași Emanuil Ungurianu și Ioachim Miloia

Aleasă, binecuvântată și încărcată de mireasmă duhovnicească este ziua de 25 martie a fiecărui an. Sărbătoare Împărătească, Buna Vestire este, de două milenii, ziua în care o cinstim pe Sfânta Fecioară Maria ca Născătoare de Dumnezeu, ca Măicuța noastră sfântă și preacurată.

Sfânta Evanghelie citită la Liturghia sfântului Ioan Gură de Aur, care începe,  ca rânduială specială, cu Vecernia, precum și cântările praznicului ne înfățișează momentul cutremurător al pogorârii arhanghelului Gabriel la Nazaret și al dialogului cu Maria Fecioara, căreia îi aduce vestea cea bună, așteptată de milenii, că a fost aleasă să-L nască pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

Arhanghelul Gabriel este înfățișat cu o floare de crin alb în mână, simbolul nevinovăției, al curăției sufletești și al fecioriei, virtuți care împodobeau făptura Mariei, „cea plină de har”. La Buna Vestire sărbătorim, așadar, „începutul mântuirii noastre”, o cinstim pe „cea mai aleasă decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”, pe care Dumnezeu a cinstit-o mai întâi și pe care o cinstesc „toate neamurile” credincioase de pe pământ. Cinstind-o pe ea, le cinstim pe toate fecioarele care și-au închinat viața slujirii lui Hristos și pe toate mamele care au născut fii și fiice, spre slava lui Dumnezeu și dăinuirea neamului omenesc.

 În această zi de sfântă sărbătoare, în biserica noastră a fost săvârșită, după sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire pentru doi intelectuali de frunte ai Timișoarei de altădată: Emanuil Ungurianu și Ioachim Miloia.

Acești vrednici înaintași au fost oameni credincioși, atașați Bisericii și valorilor perene ale culturii și spiritualității noastre creștin-ortodoxe. Pe lângă acestea, fiecare a rămas, într-un fel sau altul, în istoria parohiei noastre.

Emanuil Ungurianu este ctitor al parohiei Timișoara „Principele Carol”, pentru înființarea căreia a luptat încă din anul 1902 și pe care a întemeiat-o în anul 1921. Acestei parohii i-a lăsat, de altfel, prin testament și o sumă apreciabilă.

Ioachim Miloia, unul din cei mai cunoscuți și apreciați oameni de cultură și artă ai Banatului, fost membru în Consiliul parohial, a așezat primele scene picturale pe cupola altarului și pe cea a Pantocratorului bisericii noastre.

Amândoi au trecut la Domnul  la sărbătoarea Bunei Vestiri: Emanuil Ungurianu  în anul 1929, iar Ioachim Miloia în 1940. Personalitatea acestora a fost evocată de părintele inspector eparhial Cristian Păiș.

Acestor ctitori ai parohiei și ai bisericii le datorăm recunostința, prețuirea și dragostea noastră creștinească și avem misiunea sfântă de a-i pomeni la altarul bisericii pe care ne-au lăsat-o moștenire. Spre aducere aminte de ostenelile și  jertfele lor, Consiliul parohial le-a așezat busturile pe „Aleea personalităților” din parcul bisericii.