Spectacolul de binefacere „O şansă pentru fiecare”, la Timişoara

Sute de timişoreni au participat duminică, 18 septembrie 2016, în Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, la un spectacol de binefacere, organizat de Mitropolia Banatului, Fundaţia „Preot Ioan Olariu”, Parohia Timişoara-Iosefin şi Filarmonica Banatul.

Invitaţi ai spectacolului au fost Cvartetul „Furiant” din Berlin, precum şi soprana Ecaterina Lal Coresi şi basul Teodor Coresi de la Opera din Viena, acompaniaţi de Ansamblul Vienna Opera Company. Cvartetul „Furiant” a interpretat piese din muzica de cameră contemporană: Cvartetul nr. 2 în Do Major, op. 20, de Joseph Haydn şi Cvartetul nr. 2 în La Mojor, op. 68, de Dimitri şostakovici, iar cei doi solişti au interpretat liduri şi arii din operele compozitorilor clasici: G. Verdi: Otello – Ave Maria; G. Rossini: La Danza; Johann Strauss: Tritsch-Tratsch Polka; etc.

La începutul spectacolului, directorul Filarmonicii Ioan Gârboni a apreciat colaborarea permanentă dintre Fundaţia Preot Ioan Olariu şi Filarmonica Banatul. În continuare, părintele Ionel Popescu a prezentat misiunea fundaţiei, subliniind dezvoltarea sistemului de caritate în spirit creştin-umanitar în comunităţile din Parohia Ortodoxă Iosefin şi oferirea de servicii sociale, medicale, culturale şi educaţionale, necesare rezolvării problemelor comunităţii.

„Spectacolul de binefacere, organizat la împlinirea a 8 ani de la înfiinţarea Fundaţiei noastre parohiale Preot Ioan Olariu, are scopul de a prezenta proiectele pe care noi le derulăm în folosul semenilor noştri. Un profesor de Noul Testament spunea: Calea spre Dumnezeu trece prin iubirea aproapelui. Acest lucru îl face şi fundaţia, împreună cu Parohia Iosefin, întrucât ambele susţin astfel de proiecte pentru semenii aflaţi în nevoi şi în suferinţe. Ne-am orientat, în primul rând, spre credincioşii în vârstă, fără aparţinători. În al doilea rând, ne-am orientat spre copiii care provin din familii numeroase, cu posibilităţi materiale reduse, aflaţi în pericolul de a abandona şcoala. Acestor copii, elevi şi studenţi, le oferim burse lunare, rechizite, alimente şi îmbrăcăminte, făcând în felul acesta un apostolat laic. Pe de altă parte, organizăm acest concert şi pentru ceilalţi credincioşi din oraşul nostru, ca toţi să conştientizăm cât de necesară este implicarea oamenilor în astfel de acţiuni filantropice, atât de necesare în vremurile noastre”, a menţionat părintele paroh Ionel Popescu.

Moderatorul serii a fost conf. dr. Claudiu T. Arieşan, de la Universitatea de Vest din Timişoara, care a prezentat portofoliul artistic al invitaţilor. Pe timpul desfăşurării spectacolului au fost prezentate imagini din activitatea Parohiei Timişoara-Iosefin, în perioada 2009-2016.

„De 8 ani, membri Fundaţiei Preot Ioan Olariu reuşesc să susţină mai multe operaţii grele de care au avut nevoie semenii noştri, ducându-se aici majoritatea fondurilor. De asemenea, reuşim să distribuim, în zilele de sâmbătă şi duminică, trei feluri de mâncare la familiile neajutorate. Totodată, de 3 ani sprijinim tinerii cu potenţial la învăţătură din şcoală şi universitate care nu au posibilităţi materiale”, a declarat dr. Ing. ştefan Dună, vicepreşedintele Consiliului Director al fundaţiei.

Fundaţia „Preot Ioan Olariu” este o fundaţie creştină, de dezvoltare comunitară, de caritate, înfiinţată în 2008, având în prezent 43 de membri. Din anul 2013 a fost demarat proiectul „Sprijin la distanţă – O şansă pentru fiecare”, prin care acordă burse lunare unor elevi şi studenţi cu rezultate foarte bune la învăţătură, preocupaţi de pregătirea lor profesională, dar care provin din familii cu venituri modeste. Împreună cu Parohia Iosefin, fundaţia sprijină comunitatea credincioşilor cu deficienţe de vorbire şi auz, singura din Vestul ţării deservită de un preot care slujeşte Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual.