Timișorenii au serbat Ziua Națională a României

În anul centenarului, mii de timișoreni au participat la manifestările religios-militare ce au avut loc în capitala Banatului, cu prilejul Zilei Naționale a României. La acestea au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice.

 

Programul manifestărilor au debutat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde un sobor de preoți au binecuvântat Drapelul Național și drapelul de luptă al Detașamentului de Jandarmi Timișoara. Totodată, în holul Palatului Administrativ din urbea de pe Bega au fost dezvelite busturile lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Regelui Ferdinand I. Manifestările dedicate centenarului Marii Uniri au continuat în fața Inspectoratului de Poliție Județean Timiș cu intonarea Imnului Național al României, după care a urmat un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele Ionel Popescu, vicar eparhial. În cadrul acestuia, soborul slujitor a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor, din toate timpurile, căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea nemului și apărarea credinței strămoșești, dar și pentru făuritorii Marii Uniri, care acum 100 de ani au participat la Marea Adunare Nțională de la Alba Iulia, .

După slujba Te-Deum-ului, prefectul Județului Timiș, Eva Georgeta Andreaș, a dat citire mesajului transmis românilor de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, adresat cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale. După rostirea alocuțiunilor, a urmat, tradiţionala paradă militară, în cadrul căreia au defilat, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Cercetare-Suprveghere „Decebal”, cadre ale detașamentelor Ministerului Apărării Naționale și a detașamentelor și tehnicii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Penitenciarului Timișoara, precum și a Direcției Poliției Locale a municipiului Timișoara. Ceremonia militară s-a încheiat cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Cercetare-Suprveghere „Decebal”.

Manifestările dedicate Zilei Naționale, organizate de Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, au continuat seara, în Piața Victoriei, cu un Concert sustinut de ansamblurile „Timișul”, „Ghiocelul” din Giroc, „Doina Timişului” al Casei de Cultură a Studenţilor, „Semenicul” din Reșița, la care au participat mai mulți soliști bănățeni, toate marcând deschiderea târgului de Crăciun, ajuns la a XII-a ediție, și aprinderea iluminatului festiv de sărbători.

1 Decembrie – Scurt istoric

Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României era marcată pe data de 10 mai, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat, în faţa Parlamentului, independenţa României. La 30 decembrie 1947, când a fost proclamată Republica Populară Română, ziua de 24 august a devenit Ziua Naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi oficiali (reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în frunte), a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Prin urmare, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari.