UN OM ÎNTRE OAMENI: MEDICUL CREȘTIN VIRGIL MUSTA

Din momentul în care coronavirusul a început să se răspândească și în țara noastră, numele doctorului timișorean Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” și cadru universitar, este pe buzele tuturor.
Împreună cu întreaga echipă medicală de la spitalul timișorean, dr. Virgil Musta se află, de o lună întreagă, pe linia întâi a frontului de luptă declanșat împotriva COVID-19, rezultatele excepționale ale ostenelilor, profesionalismului, dăruirii, spiritului de jertfă, seriozității și omeniei acestor „îngeri în halate albe” fiind concretizate în numeroasele vindecări ale pacienților internați la Timișoara.
Medicul primar în boli infecțioase, Virgil Musta, duce „lupta cea bună” împotriva bolilor, infecțiilor și a virușilor, vindecă, îndeamnă, sfătuiește și dăruiește speranță bolnavilor care îi acordă toată încrederea și așteaptă de la el tratamentul potrivit pentru recuperarea sănătății pierdute, de peste trei decenii.
În cei 36 de ani de slujire a semenilor bolnavi, din care aproape 20 i-a dăruit Spitalului „Victor Babeș”, dr. Virgil Musta a dovedit că este cu adevărat un „OM al cetății”, un „OM între oameni”, un profesionist întru ale medicinei, un medic cu suflet mare, odrăslit din „Neamul Mustonilor”.
Descendent al unei vechi familii clericale bănățene, care a dat Bisericii și neamului nostru oameni de aleasă valoare morală și intelectuală, luptători pentru drepturile românilor din aceste părți, aflați sub stăpânire străină, dr. Virgil Musta moștenește calitățile străbunilor săi, pr. Virgil Musta din Glimboca (Oțelu Roșu), participant la Marea Unire de la Alba Iulia și arhiereul Filaret Musta de la Caransebeș, ierarh luminat și om de cultură, cunoscut și apreciat bibliofil, care și-a donat întreaga avere și biblioteca foarte importantă Episcopiei Caransebeșului.
Tatăl dr. Virgil Musta, fostul judecător Horia Musta, pe care am avut onoarea de a-l cunoaște și de a ne întâlni de mai multe ori la sediul Mitropoliei Banatului, a fost, de asemenea, atât un specialist în științele juridice, cât și un patriot adevărat, un om dăruit Bisericii, culturii românești și valorilor naționale.
Născut și crescut într-o astfel de familie, Virgil Musta, pe care îndrăznesc a-l numi „doctorul preaiubit”, așa cum îl numea apostolul Pavel pe evanghelistul Luca, s-a înveșmântat, din copilărie, cu alese virtuți morale și intelectuale, mărgăritarele sale de mare preț fiind, pe lîngă cele enumerate, modestia, de ce nu, chiar smerenia, munca în echipă, bunătatea, înțelepciunea și, mai presus de toate, dragostea față de semenii aflați în suferință.
Aparițiile sale în mass-media ultimelor săptămâni, pentru a răspunde numeroaselor întrebări legate de răspândirea și tratarea coronavirusului, nu sunt doar binevenite și tonifiante, încurajatoare, ci ne descoperă un medic specialist calm, lucid, echilibrat, hotărât, un model de urmat pentru mulți tineri care au îmbrățișat sau doresc să îmbrățișeze cariera medicală.
Prin modul Dumneavoastră de a profesa și curajul de care dați dovadă acum, când unii confrați mai slabi de înger au hotărât să renunțe la stetoscop și la halatul alb, faceți cinste, Domnule Profesor Dr. Virgil Musta, familiei din care vă trageți, Banatului și, totodată, întregii tagme medicale și onorați așa cum se cuvine, jurământul lui Hippocrate.
Și pentru noi, slujitorii Bisericii bănățene, este o onoare să Vă avem ca membru (din 2018) în cele mai înalte foruri bisericești, Adunarea Eparhială și Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, din care a făcut parte, cu mai mulți ani în urmă și ilustrul Dumneavoastră părinte, judecătorul Horia Musta.
Dumnezeu, Cel în Treime preamărit, să Vă ocrotească, Domnule Doctor Virgil Musta, să Vă dăruiască sănătate și putere de sus Dumneavoastră și familiei, precum și minunaților colegi împreună jertfitori pe aceleași baricade ale războiului împotriva molimei parșive care afectează sănătatea noastră și pune în pericol atâtea vieți.
Până când autoritățile statului și cele bisericești vor aprecia, prin înalte și binemeritate distincții, jertfa Domniilor Voastre, noi Vă însoțim zilnic cu dragostea, respectul, recunoștința și cu rugăciunile noastre.
Preot dr. Ionel Popescu
