Vizită pastorală la Parohia Timișoara-Iosefin

În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, a Vameșului și Fariseului, Părintele Mitropolit Ioan al Banatului a poposit în mijlocul credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire de la Parohia Timișoara-Iosefin. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele vicar Ionel Popescu, împreună cu preoți slujitori de la Centrul eparhial și cu preotul Eugen Bendariu, care a tradus-o în limbajul mimico-gestual.

Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat apoi lucrările de renovare realizate, în ultimele luni, la paraclisul „Sfânta Maria” din demisolul bisericii parohiale, precum și iconostasul cu care a fost înzestrat acest paraclis.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către  Părintele Mitropolit Ioan, care a explicat pericopa evanghelică de la Luca, capitolul 18, 10-14, în care ni se relatează pilda Vameșului și Fariseului. Înaltpreasfinția Sa a subliniat smerenia vameșului, ca fiind normativă pentru fiecare credincios angajat responsabil în pelerinajul spre Împărăția Lui Dumnezeu.

De asemenea  Chiriarhul a făcut referire la lucrările de renovare săvârșite la biserică: „Mulți credincioși au contribuit la mozaicurile acestea și la tot ce s-a realizat pentru buna desfășurare a slujbelor. Mulțumim și celor care au donat o icoană, dar și celor care au donat o pietricică de mozaic pentru a se finaliza aceste lucrări de înfrumusețare a casei lui Dumnezeu, și în felul acesta să putem să ne rugăm cu evlavie Domnului nostru Iisus Hristos”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.

Parohia Timișoara – Iosefin este implicată în multe proiecte filantropice și sociale, care prin purtarea de grijă a părintelui paroh Ionel Popescu vin în ajutorarea multor semeni aflați în nevoi.

Comunitatea persoanelor cu dizabilități de auz și vorbire din Timișoara a luat ființă în anul 2001, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu și cu sprijinul Parohiei Timișoara-Iosefin. De atunci și până în prezent credincioșii acestei comunități sunt păstoriți de către părintele Eugen Bendariu, care oficiază toate slujbele în duminici și sărbători, precum și botezuri, cununii, înmormântări și parastase. Din comunitatea de la Parohia Timișoara- Iosefin fac parte toți credincioșii cu deficiențe de auz și vorbire din Timișoara și din parohiile limitrofe.

Din anul 2011, prin purtarea de grijă a părintelui paroh și a Consiliului Parohial, serviciile liturgice, pentru credincioșii cu deficiențe de auz și vorbire sunt oficiate în Paraclisul „Sfânta Maria”, situat la demisolul bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. La sfârșitul sinaxei euharistice din această duminică, credincioșii prezenți în număr mare au primit daruri din partea Părintelui Mitropolit Ioan și a comunității parohiale din Iosefin.