Călătorie în lumea muzicii clasice cu proiectul „Pavilion”

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în sala de festivități „Ioan Imbroane” a Parohiei Timișoara –Iosefin, a avut loc o întâlnire de suflet a copiilor cu muzica clasică în cadrul proiectului „Pavilion”. Au participat copii de vârste preșcolare și școlare de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Serviciul de Primire în Regim de Urgență Timișoara.

La această întâlnire au fost prezente și reprezentante ale Societății Femeilor Creștin Ortodoxe, care sunt implicate în activități sociale și de educație a acestor copii.

Cei mici au fost invitați într-o călătorie fascinantă pe tărâmurile muzicii clasice de către actorul Ionuț Pârvulescu și violonistul Vlad Popescu, director artistic al proiectului „Pavilion”.

Conform datelor colectate în cadrul Strategiei pentru Cultură și Patrimoniu Național a României, doar 13% din tinerii din România au fost la un concert de muzică clasică. Această statistică îngrijorătoare a devenit un punct de reper pentru „Tribul Artistic” , organizatorul proiectului „Pavilion”, cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural-Național. Urmând restricțiilor impuse de contextul pandemiei, proiectul „Pavilion” a decis să dovedească tinerilor și copiilor că muzica clasică este prilej de călătorie în jurul lumii, precum și de prezentare a instrumentelor muzicale, a poveștilor din spatele sunetelor și a marilor compozitori.

Se crează astfel un cadru familiar și prietenos, ajutându-i pe cei mici să pășească cu încredere în lumea muzicii clasice și să înțeleagă mesajul ei .

În acest sens, violonistul Vlad Popescu  a prezentat două episoade din seria filmelor de educație muzicală, care au dezvăluit copiilor doar o mică parte din informațiile pe care artiștii invitați le vor transmite tuturor celor care vor urmări aceste filme.

Ghidul acestei călătorii muzicale transmite spectatorilor emoția muzicii și de asemenea, cei mici pot participa la un concurs care le este dedicat, putând câștiga o cutie cu jocuri muzicale inedite.

Toate filmele abordează lumea sunetelor și a armoniei, pornind de la prezentarea instrumentelor din întreaga lume, a pianului, a viorii, ajungând la povești dedicate momentelor muzicale interpretate de artiștii: violonistul Vlad Popescu, Andreea Spânu, pianistă la Opera Comică pentru Copii, Radu Dunca, concert maestro al Operei Naționale București, Sorina Savii, percuționist în cadrul Operei Române Timișoara și Ovidiu Florian Andriș, percuționist și manager al echipei „Tribul Artistic”.

„Tribul Artistic” dezvoltă și promovează activități culturale și artistice prin organizarea de evenimente independente sau în parteneriat cu alte Asociații, implementate la nivel local și național.