Călătorie spirituală la mănăstirile Dobrești, Românești și Luncanii de Sus

Parohia Timișoara Iosefin organizează periodic pelerinaje la mai multe locuri sfinte și mănăstiri, atât în țară, cât și peste hotare, aceste călătorii duhovnicești fiind un bun prilej pentru credincioși de a aprofunda cunoștințele în materie de credință, de a înmulți rugăciunea și de a spori unitatea și comuniunea dintre preoți și credincioși, precum și a credincioșilor întreolaltă.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, cu ocazia prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, 20 iulie 2023, un grup de credincioși ai parohiei, însoțiți de preotul Cristian Păiș, s-a angajat într-o călătorie spirituală la mănăstirile Dobrești și Românești, care și-au cinstit ocrotitorul și la Mănăstirea Luncanii de Sus.

La orele dimineții pelerinii, cu inimile pline de entuziasm și de emoție, s-au întâlnit în fața bisericii parohiale de unde, după cuvenita rugăciune, au plecat spre cele trei vetre monahale. Drumul către mănăstiri a fost presărat de rugăciuni și cântări duhovnicești, iar peisajul împrejurimilor s-a contopit cu liniștea și bucuria sufletească a credincioșilor.

Prima oprire a fost la mănăstirea din satul Dobrești. Această mănăstire a luat ființă în anul 2003, fiind ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, originar din această localitate. Aici credincioșii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a amintit credincioșilor despre viața și virtuțile Sfântului Proroc Ilie, unul dintre cei mai cunoscuți și venerați proroci ai Vechiului Testament, încurajându-i să urmeze exemplul de credință și curaj al sfântului. La final a avut loc procesiunea în jurul mănăstirii, după care credincioșii au primit pachete cu mâncare, din care nu au lipsit sarmalele tradiționale.

Pelerinajul a continuat cu o scurtă călătorie în ,,Țara Făgetului”, unde pelerinii au poposit la Mănăstirea Românești, cunoscută și sub numele de ,, Mănăstirea Izvorul Miron”, întemeierea ei fiind legată de episcopul Miron Cristea, primul patriarh al României. Și această mănăstire a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare, prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, care a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului.

Ultima etapă a pelerinajului din această zonă a Banatului a fost la Mănăstirea Luncanii de Sus, situată la 12 km de Mănăstirea Românești într-un cadru natural pitoresc, cu dealurile și pădurile din împrejurimi, care creează un mediu duhovnicesc aparte pentru rugăciune și liniște sufletească. Biserica, precum și complexul mănăstiresc sunt din lemn ceea ce îi dă o frumusețe aparte.

Pe drumul de întoarcere, credincioșii și-au exprimat recunoștința pentru această experiență unică și-au promis că vor continua să-și hrănească sufletele cu rugăciune și credință, urmând învățăturile Sfântului Proroc Ilie. Cu amintirile acestei călătorii spirituale vii în inimile lor, pelerinii s-au îndreptat spre casele lor cu un sentiment de pace și împlinire, pelerinajul din această zi fiind cu adevărat o călătorie a sufletului.