Centenarul Parohiei Timișoara-Iosefin

În duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști, Parohia Timișoara-Iosefin și-a sărbătorit centenarul. Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de pomenire pentru ctitorii parohiei, care, la data de 17 aprilie 1921 au constituit Consiliul parohial, l-au ales ca președinte al acestui for bisericesc pe avocatul Emanuil Ungurianu și au hotărât înființarea parohiei Principele Carol, pe raza cartierului german al Timișoarei, numit Iosefim.

Totodată, pe lângă ctitorii parohiei, știuți și neștiuți, au fost pomeniți ierarhii din vremea respectivă, episcopii Aradului, Grigore Comșa și Andrei Magieru și mitropolitul Vasile Lazarescu, preoții slujitori trecuți la Domnul, binefăcătorii și credincioșii care, în urmă cu 100 de ani, au luptat pentru înființarea parohiei, iar ulterior au zidit casa parohială și biserica cu hramul Nașterea „Maicii Domnului”.

Întru cinstirea centenarului parohial se reeditează monografia parohiei, revăzută și întregită și se așază, pe absida exterioară a Sfântului Altar, un mozaic cu icoana hramului.

Momentele mai importante din ultimii 100 de ani au fost surprinse într-un film documentar, difuzat de televiziunea „Trinitas” a Patriarhiei Române.

În semn de prețuire, recunoștiință și dragoste, până la sfârșitul anului 2021 vor fi pomeniți în sfânta biserică și la locurile de veci din cimitirele orașului, ctitorii parohiei și ai bisericii din rândul cărora fac parte arhitecți, pictori, sculptori, dirijori ai corului, medici, oameni de cultură implicați în viața comunității, care ne-au lăsat moștenire o bogată zestre bisericească, culturală și filantropică.

La Liturghia din duminica a V-a a Postului Mare au participat toți membrii Consiliului parohial, credincioșii, iar membrii coralei „Doina Banatului” au împodobit serviciul religios cu frumoasa cântare bisericească, moștenită din vremea preotului ctitor Ioan Imbroane.