Colindători din Iosefinul Timișoarei la Tomnatic și Sânnicolau Mare

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, duminică, 4 decembrie 2022, parohia Timișoara-Iosefin a organizat o acțiune pastoral-misionară la parohiile Tomnatic și Sânnicolau Mare.


   Astfel, duminică dimineața a fost oficiată sfânta Liturghie în biserica nouă a parohiei Tomnatic, de către preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, preotul paroh Marius Mocan și diaconul Marius Adrian Rumega, răspunsurile liturgice fiind date de corala „Doina Banatului” a parohiei Timișoara-Iosefin, dirijată de profesorul Florin-Nicolae Șincari.

   La monumentul îndătinat, preotul Ionel Popescu a rostit cuvântul de învățătură pe marginea evangheliei duminicale, în care a subliniat nevoia de a ne tămădui de gârbovenia sufletească, adică de a ne purifica sufletul de păcate, prin rugăciune, post, milostenie, mărturisire și cuminecarea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

   La finalul sfintei Liturghii, corala „Doina Banatului” a susținut un concert de colinde în fața numeroșilor credincioși prezenți, moment prezentat de preotul Ionel Popescu.

   Bucuria și emoțiile bunilor credincioși, însoțite de lacrimi, au  fost atât de profunde, încât cu greu s-au despărțit de biserică. Și aceasta, în primul rând, pentru că s-a slujit în noua și frumoasa biserică parohială, împodobită cu un minunat ansamblu pictural și, în al doilea rând, pentru că niciodată nu au fost colindați de un cor bisericesc.

   Părintele Ionel Popescu a transmis, apoi, credincioșilor, Consiliului parohial și preotului paroh binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, iar preotul paroh Marius Mocan a mulțumit Înaltpreasfinției Sale și oaspeților pentru bucuriile duhovnicești trăite împreună în această sfântă duminică.

   La invitația P.On.Părinte Marius Podereu și a preotului coslujitor Călin Cioban, în după masa aceleași duminici, clericii timișoreni și corala „Doina Banatului” au participat la slujba Vecerniei, oficiată în impunătoarea biserică „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Sânnicolau Mare, urmată tot de un concert de colinde, solista uneia din minunatele colinde interpretate de corala noastră fiind Maria -Teodora Șincari, în vârstă de zece ani.

   Cu acest binecuvântat prilej, părintele vicar Ionel Popescu a adresat numeroșilor credincioși veniți la sfânta biserică un cuvânt de învățătură despre importanța colindelor în viața Bisericii și a evidențiat rolul unor personalități locale în păstrarea și transmiterea către generațiile tinere a valorilor muzicale și a tradițiilor strămoșești. Din rândul acestor vrednici înaintași a făcut parte și Aurel Cioban, fost dirijor al corului catedralei mitropolitane din Timișoara și al coralei noastre, „Doina Banatului”.

   Așadar, clericii și coriștii parohiei Timișoara-Iosefin, împreună cu frații noștri din Tomnatic și Sânnicolau Mare, am trăit , în duminica a 27- a după Rusalii, momente de aleasă rugăciune, de înălțătoare bucurie duhovnicească și de adâncă emoție , care vor rămâne pentru totdeauna în sufletul nostru.