Concert aniversar la Iosefin

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului, parohia Timișoara Iosefin a marcat, dumincă, 06 iunie, aniversarea  a 90 de ani de la înființarea coralei bisericești „Doina Banatului”.

Înființată de către preotul paroh Ioan Imbroane, cu sprijinul consiliului parohial, al cărui membru era și muzicianul Sabin  Drăgoi, corala de la Iosefin a fost dirijată, la începuturile sale, de diaconul Alexandru Bocșianu, apoi de Sabin Drăgoi, Ilie Lina, Nicolae Firu, Nicolae Ursu, preotul Petru Bogdan, Dumitru Beleuță, Gheorghe Ciorogar, Doina Seracin, Aurel Cioban și, din anul 2005, de prof. Florin-Nicolae Șincari.

Manifestarea corală a debutat cu slujba de Vecernie, oficiată de preoții parohiei și de preoții invitați și a continuat cu concertul aniversar susținut de către trei formații corale:

  • Corul claselor de Teologie ortodoxă de la Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara;
  • Corala „Doina Banatului” a parohiei Timișoara Iosefin;
  • Corala bărbătească „Epifania” formată din preoți, diaconi, cântăreți bisericești, profesori și artiști lirici.

Cele trei coruri, dirijate de prof. Florin-Nicolae Șincari, au  oferit credincioșilor prezenți un buchet de cântări bisericești specifice acestei perioade post-pascale, în programul concertului fiind incluse și piesele patriotice: Hora Unirii, Trompetele răsună și Limba noastră.

Interpretarea artistică de înaltă ținută, costumele naționale purtate de coriști, împodobite cu tricolorul nostru strămoșesc, dorința credincioșilor de a gusta iarăși din potirul armoniilor corale, întrerupte mai bine de un an, au creat o stare de emoție adâncă în sufletul tuturor celor prezenți, în rândul cărora s-au aflat personalități ale vieții muzicale și culturale din Timișoara, emoții de care s-au împărtășit, vizibil și membrii celor trei formații corale.

Manifestarea bisericească, muzicală și patriotică organizată de parohia Timișoara Iosefin, pentru a aniversa nouăzeci de ani de cântare corală neîntreruptă în această biserică, s-a transformat într-un adevărat regal artistic, într-un „concert al recunoștinței” dedicat întemeietorilor corului „Doina Banatului”, dirijorilor și credincioșilor care l-au preamărit pe Dumnezeu prin rugăciunea cântată, vreme de nouă decenii.

Lăudabilă și vrednică de cinstire este osteneala dirijorului, profesorul Florin-Nicolae Șincari, de a pregăti minuțios acest concert aniversar și dăruirea tuturor coriștilor care au participat la multe și îndelungate repetiții.

Prin activitatea corală bisericească derulată din anul 1931 și până astăzi, s-a scris o frumoasă și impresionantă pagină muzical-culturală în istoria parohiei, a bisericii și a orașului nostru, în care citim despre atașamentul, dăruirea, statornicia în credință și dragostea față de Biserică și de valorile perene ale culturii și spiritualității creștin-ortodoxe, a preoților și credincioșilor din acest cartier istoric al Timișoarei.

La mulți și binecuvântați ani coralei „Doina Banatului”!

                                                                                 Preot dr. Ionel Popescu