Corala ortodoxă „Doina Banatului” la Viena

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și sprijin financiar de la Consiliul Județean Timiș, corul mixt „Doina Banatului” al Parohiei ortodoxe române Timișoara Iosefin, dirijat de prof. drd. Florin Nicolae Șincari și însoțit de preotul paroh Ionel Popescu, vicar eparhial, a participat  la Festivalul Internațional „Adventsingen”, organizat de Primăria Viena, în perioada 30 noiembrie – 24 decembrie 2019.

Aflați în capitala Austriei, coriștii timișoreni au avut posibilitatea de a da răspunsurile la sfânta Liturghie în biserica parohiei ortodoxe române „Învierea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”, duminică, 1 decembrie a.c., păstorită de preotul paroh dr. Nicolae Dura și de preotul drd. Emanuel Nuțu. La momentul îndătinat, preotul Ionel Popescu a susținut cuvântul de învățătură despre pilda talanților în fața credincioșilor prezenți în număr mare, iar corala „Doina Banatului”, prin minunatele noastre colinde, a pogorât în sufletul fraților români bucuria, pacea și lumina Betleemului. Emoția momentului a fost sporită și de rugăciunile înălțate pentru poporul și țara noastră, cu prilejul Zilei Naționale, în prezența reprezentanților ambasadei și ai consulatului român la Viena.

În după-amiaza zilei de duminică, de la ora 15,30 coriștii timișoreni au deschis programul de colinde în sala de festivități a primăriei vieneze, pentru care s-au pregătit intens în ultimele două luni. Publicul vienez format din peste 600 de persoane, familiarizat cu muzica de bună calitate, a rămas impresionat de prestația deosebită a coralei noastre, care a interpretat, fără partituri și două colinde  cu solo de soprană, dna. Alina Todea, de bariton, diacon Marius Adrian Rumega și a încheiat cu un cântec de Crăciun în limba germană.

Auditoriul i-a răsplătit, de altfel, pe „ambasadorii” bănățeni ai colindelor cu ropote de aplauze, exprimându-și totodată, admirația față de admirabilele lor costume tradiționale.

Un alt moment impresionant și emoționant am trăit, cu toții, în ziua de luni, 2 decembrie, la Ambasada României din Viena, unde corala „Doina Banatului” a onorat invitația Excelenței Sale Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria. Primiți cu multă căldură sufletească de către domnul ambasador, de doamna consul Florentina Bălășoiu și de toți colaboratorii care ostenesc la această reprezentanță diplomatică a țării noastre, coriștii noștri le-au dăruit un frumos buchet de colinde creștinești și românești care au fost ascultate cu atenție și cu emoție și care au contribuit la crearea unei atmosfere de aleasă trăire duhovnicească și patriotică.

În numele Părintelui Mitropolit Ioan, al parohiei Timișoara Iosefin și al membrilor coralei, preotul Ionel Popescu a adresat sincere mulțumiri domnului ambasador și tuturor celor prezenți, împreună cu urarea de sărbători binecuvântate, cu sănătate și bune împliniri în nobila misiune la care au fost chemați.

Excelența Sa, domnul ambasador Bogdan Mazuru a mulțumit, de asemenea, pentru miniconcertul deosebit susținut de corala parohială „Doina Banatului” și pentru colindul sfânt și bun care a răsunat în instituția ambasadei și a adus multă bucurie și emoție negrăită în sufletul ostenitorilor de acolo.

Deplasarea coralei „Doina Banatului” a parohiei ortodoxe române Timișoara Iosefin la Viena a fost, așadar, un moment important și impresionant, pregătit cu seriozitate și responsabilitate în multe și ostenitoare zile de repetiții, așa încât prestația coriștilor noștri să nu fie mai prejos decât a celorlalte 76 de formații corale invitate din toată lumea în luna decembrie de primăria Vienei la această septuagenară manifestare corală.

                                                                          Preot dr. Ionel Popescu