Corul Parohiei Timișoara-Iosefin în Maramureș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și a Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și la invitația Coralei bărbătești din Finteușu Mare, Corul „Doina Banatului” al Parohiei Ortodoxe Române Timișoara-Iosefin a efectuat o vizită în Maramureș, pentru a participa la Festivalul anual organizat de cunoscutul cor al „Plugarilor” din localitatea amintită.

Vineri, 28 august, Corala „Doina Banatului” dirijată de prof. Drd. Florin-Nicolae Șincari și însoțită de preotul paroh Ionel Popescu, au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul profesorului, compozitorului, dirijorului și etnomuzicologului Nicolae Ursu, înhumat în cimitirul central din Cluj-Napoca.

După încheierea slujbei de parastas, părintele paroh a evocat personalitatea prof. Nicolae Ursu care,  în perioada 1943-1946 a dirijat și corul Parohiei Timișoara- Iosefin. Părintele vicar a subliniat, de asemenea, curajul remarcabil al vrednicului nostru înaintaș care,  în anii grei ai perioadei comuniste – atee, 1946-1960, a dirijat Corul catedralei mitropolitane din Timișoara.

Clipele petrecute lângă mormântul acestui fiu minunat al Banatului au fost emoționante și impresionante. Prin această slujbă de pomenire s-a dorit să aducem prinosul nostru de recunoștință prof. Nicolae Ursu, a cărui amintire rămâne neștearsă în istoria parohiei noastre.

Călătoria spirituală a Coralei „Doina Banatului” a continuat apoi până la Finteușu Mare, unde am fost întâmpinați cu mare bucurie de către dl. Prof. Andrei Dragoș, dirijorul cunoscutului cor din localitate.

Sâmbătă, 29 august, coriștilor noștri le-a revenit cinstea de a da răspunsurile la sfânta Liturghie oficiată în paraclisul de vară al Mănăstirii „Sf. Ana” de la Rohia. Părintele vicar Ionel Popescu a rostit, totodată cuvântul de învățătură, în care s-a referit la misiunea desfășurată de Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și la jertfa vieții depusă de el pentru apărarea credinței și a valorilor morale. Oaspeții timișoreni au avut posibilitatea de a vizita mănăstirea, biblioteca pe care a sistematizat-o monahul Nicolae Steinhardt, și de a se reculege la mormintele acestuia din urmă și a vrednicului de pomenire, arhiepiscopul Iustinian Chira.

În seara zilei de 29 august, de la ora 18:00, în fața căminului cultural din Finteușu Mare s-a derulat Festivalul anual la care au participat corala noastră și Corul bărbătesc din localitate. Piesele bisericești, patriotice și folclorice interpretate de cele două coruri au umplut de emoție și de bucurie sufletul participanților, prezenți în număr mare la acest eveniment cultural.

Duminică, 30 august, Corala „Doina Banatului” a dat răspunsurile la sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți în paraclisul de vară de lângă biserica parohială, situată pe dealul Finteușului. Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost ținut tot de părintele vicar, iar protopopul Nicolae Petruș, în numele parohienilor, a mulțumit oaspeților veniți din țara Banatului, care au statornicit o pilduitoare legătură de prietenie cu finteușenii.  

În concluzie, pe parcursul celor trei zile petrecute în Maramureșul istoric am cunoscut oameni minunați, credincioși, păstrători ai credinței strămoșești și ai valorilor noastre naționale și bisericești. De asemenea, ne-am înmiresmat sufletul cu negrăite bucurii duhovnicești și cu emoții adânci în spatele cărora, nu de puține ori, s-au ascuns și lacrimi, pentru care aducem mulțumire bunului Dumnezeu.