Instalarea noului preot slujitor al parohiei timișorene Iosefin

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în Duminica Sfinților Români, 18 iunie 2023, în biserica parohiei timișorene Iosefin, protopopiatul Timișoara I, a avut loc prezentarea noului preot slujitor al parohiei.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de șase preoți, sub conducerea Prea Onoratului Părinte Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și preot paroh al Iosefinului ortodox, cu participarea preotului Mircea Szilagyi, consilier eparhial în cadrul sectorului administrativ-bisericesc al Centrului eparhial, a protopopului Cristian Păiș, noul preot slujitor, precum și a celorlalți slujitori ai parohiei. Sute de credincioși au participat la eveniment, prin cântare și rugăciune, dar și prin împărtășirea cu Sfintele Taine în cadrul sinaxei euharistice. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul parohiei Doina Banatului, condus cu măiestrie de Prof. Florin – Nicolae Șincari.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de preotul Mircea Szilagyi care, pornind de la pericopa evanghelică a acestei duminici, a făcut vorbire despre chemarea primilor apostoli la propovăduire, dar și despre felul în care noi îl putem urma astăzi pe Domnul nostru Iisus Hristos. Chiar dacă nu suntem chemați cu toții la slujirea bisericească, prin asumarea unei vieți creștine, prin ajutorarea aproapelui și mărturisirea credinței noastre putem să îi urmăm lui Hristos.

După încheierea Sfintei Liturghii, preotul Mircea Szilagyi, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, l-a prezentat credincioșilor pe noul preot slujitor, Cristian Păiș. Noul cleric al parohiei, originar din Lugoj, a absolvit Seminarului Teologic Liceal Ioan Popasu din Caransebeș și a obținut licența în Teologie la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Ulterior a absolvit două cicluri de studii masterale la universitatea timișoreană și la Facultatea de Teologie a Universității Aurel Vlaicu din Arad.Preotul Cristian Păiș a avut o frumoasă slujire de 14 ani în parohia Sacoșu Turcesc, unde a organizat un cor parohial de copii și tineri, a renovat în totalitate biserica parohială și a construit din temelii o casă parohială impozantă. În același timp, a activat ca secretar al oficiului protopopesc Timișoara II, timp de șapte ani, iar din anul 2020 a fost numit în funcția de protopop, la protopopiatul amintit.

În cadrul ceremoniei de instalare preotul Mircea Szilagyi a înmânat noului slujitor Evanghelia și Crucea, ca simboluri ale slujirii preoțești în parohie, în calitate de propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu și de sfințitor al vieții credincioșilor. Parohul bisericii, părintele vicar Ionel Popescu, a înmânat preotului Cristian Păiș cheia bisericii, simbol al slujirii administrative.

Parohia Timișoara Iosefin și-a început existența prin demersurile avocatului Iacob Marian, în 1902, primul preot paroh fiind profesorul de Religie, Ioan Imbroane, cel care a și construit, în doar șase ani, biserica și casa parohială. Tot el a înființat corul parohial Doina Banatului care, și în prezent, sunt o frumoasă activitate artistică. În ultima vreme, sub păstorirea preotului Ionel Popescu, toate edificiile parohiale au fost renovate, activitatea parohiei fiind extinsă de activitatea Fundației Preot Ioan Olariu și a Societății Femeilor Ortodoxe , ambele susținute de parohie.