Manifestare bisericească și culturală la parohia Timișoara-Iosefin
Sâmbătă, 20 mai 2023, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan, la parohia Timișoara-Iosefin au poposit preotul dr. Nicolae Dura, parohul bisericii „La Sfânta Înviere” din Viena și vicar episcopal al Comunității ortodoxe Române din Austria, însoțit de membrii coralei parohiale.
Manifestarea de la Iosefin a debutat cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele Nicolae Dura și de preoții parohiei, răspunsurile liturgice fiind date de oaspeții vienezi.
În sala de festivități „Preot Ioan Imbroane” a parohiei Iosefin a avut loc, apoi, conferința „Bănățeni de seamă din Viena de altădată”, susținută de părintele vicar Nicolae Dura.
După cuvântul de deschidere rostit de preotul paroh Ionel Popescu, părintele Nicolae Dura a punctat în fața credincioșilor prezenți, câteva aspecte cu privire la istoria comunității românești din capitala Austriei, a parohiei pe care o păstorește și a bisericii pe care a ctitorit-o, împreună cu credincioșii.
Prelegerea oaspetelui nostru, ascultată cu mare interes de către preoții și credincioșii prezenți, a evidențiat rolul pe care l-au avut unele personalități ale neamului nostru, care au trăit la Viena sau au mers acolo și au avut un rol important în viața, bisericească, culturală, politică și socială a românilor ortodocși viețuitori în Imperiul Habsburgic/Austro-Ungar.
Din rândul acestor înaintași bănățeni care au luptat pentru drepturile românilor din imperiu, pentru apărarea identității naționale și a valorilor ortodoxiei, au făcut parte cunoscuți oameni de cultură – scriitori, ziariști, muzicieni – avocați, ofițeri superiori din armata imperială și clerici, precum: generalul George Pomuț, generalul Pavel Boldea, generalul Mihail de Trapșa, renumitul tenor lugojean Traian Grozăvescu, ziaristul, avocatul, scriitorul Vincențiu Babeș, membru fondator al Academiei Române, omul de știință Victor Babeș, protopopul Vasile Georgevici, ctitor al bisericii parohiale Timișoara „Sfântul Ilie” Fabric și alții.
Oameni credincioși și curajoși, acești „bănățeni de seamă”, cum i-a denumit părintele vicar Nicolae Dura, au scris o frumoasă pagină în istoria Bisericii și a neamului nostru și au contribuit la ctitorirea primei capele ortodoxe române în Viena.
Prelegerea părintelui Dr. Nicolae Dura, susținută la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, a fost o adevărată lecție de istorie și de minunată aducere la lumină a strădaniilor depuse de fiii Bisericii și ai poporului nostru, trăitori pe alte meleaguri, pentru apărarea ființei naționale, a credinței și a spiritualității noastre bimilenare.