Pomenirea preotului ctitor Ioan Imbroane

În prima duminică a Triodului, numită a Vameșului și a Fariseului, Parohia Timișoara-Iosefin a primit vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

După întâmpinarea Înaltpreasfinției Sale de către pr. Ionel Popescu, parohul bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, împreună cu preoții slujitori și cu credincioșii parohiei, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către soborul preoților slujitori, răspunsurile liturgice fiind date de corala parohială „Doina Banatului”, dirijată de prof. Florin-Nicolae Șincari.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Mitropolit Ioan, care a explicat pericopa evenghelică de la Luca 18,10-14, unde se vorbește despre rugăciunea vameșului și a fariseului.

„Citim în Sfânta Evanghelie că vameșul își bătea pieptul, spunând: Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosul. De ce își bătea pieptul, iubiți credincioși? De aceea își bătea pieptul ca să nu-și mai dorească a săvârși păcatul, pe care îl regreta din adâncul ființei sale. În parabolă se vorbește de doi oameni, și eu aș zice, că sunt trei. Al treilea om suntem fiecare dintre noi. Cei doi s-au suit la templu, dar eu de multă vreme nu am mers și nu merg pe cărarea bisericii; și de aceea mărturisesc că nu l-am ajuns nici pe fariseu în trăirea credinței și a vieții de rugăciune”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan.

După terminarea Sfintei Liturghii a urmat slujba Parastasului în memoria primului preot slujitor și ctitor al acestei biserici, preotul Ioan Imbroane, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit, astăzi 21 februarie, 80 de ani.

„21 februarie este ziua în care preotul Ioan Imbroane, în urma unei scurte suferințe a trecut la Domnul, la vârsta de doar 51 de ani. A fost o pierdere grea pentru enoriașii parohiei, care l-au iubit și l-au cinstit într-un mod cu totul deosebit pentru că, i-au cunoscut râvna, zelul, dăruirea, dragostea față de Dumnezeu, față de Biserică, față de casa Domnului, pe care el, cu jertfa vieții sale, a zidit-o aici, în Iosefinul ortodox”, a precizat pr. dr. Ionel Popescu, parohul bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara-Iosefin.

Anul 2021 reprezintă și centenarul Parohiei Timișoara-Iosefin, fapt pentru care preoții slujitori și Consiliul parohial au decis pomenirea în rugăciune a tuturor preoților, ctitorilor și binefăcătorilor acestei parohii și biserici pe parcursul acestui an.