Preot dr Victor Vlăduceanu

S-a nascut la 30 august 1913 în comuna Domasnea, judetul Caras-Severin din parinti învatatori. Dupa absolvirea scolii în localitatea natala, a urmat liceul la Caransebes si tot aici a studiat Teologia (1930-1934). Licenta în Teologie a obtinut-o la Cernauti (1935) si tot aici a primit titlul de doctor în anul 1942.

A functionat ca profesor de religie la câteva licee din Arad si Timisoara, la 1 decembrie 1940 fiind numit preot la Catedrala din Timisoara, unde a functionat pâna la 15 aprilie 1943, când a fost transferat la parohia Timisoreana Iosefin, unde a functionat pâna în anul 1952.

La 15 iunie 1944, a fost ales consilier cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar între anii 1952-1957, a slujit ca preot la parohia Timisoreana Fabric.

Protopopul Victor Vladuceanu a fost deosebit de activ pe tarâm cultural-teologic. Astfel, a redactat revistele: „Biserica Banateana”, „Duh si Adevar”, „Foaia arhidiecezana” si „Mitropolia Banatului”. De asemenea a publicat numeroase articole, predici si cuvântari ocazionale dintre care amintim:

  • „Vechi monument istorico-religios: Manastirea Hodos-Bodrog”
  • „Concordanta biblica antisectara”
  • „Manastiri banatene”
  • „Mitropolitul Varlaam al Moldovei, la tricentenarul mortii sale”
  • „Vechi urme de pictura bisericeasca în Banat”

A primit distinctia de iconom stavrofor (protopop onorific) în anul 1959.