Preot Ioan Imbroane
Nascut în localitatea Costei , comitatul Timis (astazi în Banatul sârbesc), a urmat liceul la Biserica Alba si Brasov, apoi Institutul Teologic din Caransebes (1910 – 1913). Dupa terminarea studiilor teologice a fost numit preot la parohia Rusca Montana, protopopiatul Caransebes, fiind hirotonit diacon la 26 aprilie si preot la 27 aprilie 1914.
În anul 1916 îl gasim pe frontul italian în calitate de preot militar, pentru ca, la 15 noiembrie 1918, Consiliul National Român din Caransebes sa-i încredinteze misiunea de a organiza garda nationala româna si de a se îngriji de depunerea juramântului militar. De la Rusca Montana, preotul Imbroane a venit la Timisoara si a functionat ca profesor de religie la Liceul de fete apoi la Liceul „Carmen Sylva”, unde a amenajat o capela pentru elevi.
Spre a se documenta asupra metodelor pastorale utilizate de catolici si protestanti, Episcopia Aradului i-a aprobat o bursa în strainatate „pentru a studia în Austria si Germania timp de 6 luni felul de organizare religioasa a tineretului, precum si apostolatul laic” (Cronica parohiala). La întoarcerea din strainatate, preotul Ioan Imbroane a întocmit un proiect pentru organizarea operei de caritate în parohie, pe care l-a si aplicat mai târziu „realizând o opera unica în felul ei în Tara Româneasca” (Cronica parohiala).
Preotul Ioan Imbroane a organizat cercul religios al elevilor „Sfânta Ecaterina”, frecventat si de eleve apartinatoare altor confesiuni crestine, a efectuat pelerinaje la manastiri si a activat în cadrul Asociatiei clerului „Andrei Saguna”. Pentru noua parohie, a amenajat o capela la Scoala generala nr. 8 (Piata Dragalina), unde a slujit pâna la construirea bisericii cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”.
Presa româneasca din Arad si din orasul de pe Bega a evidentiat stradaniile preotului Ioan Imbroane pentru ridicarea monumentalei biserici devenita, câtiva ani, prima catedrala a Timisoarei. Dupa sfintirea noului locas de cult, vrednicul preot a muncit mult si în ogorul spiritual. El a înfiintat societatea caritativa „Sfânta Maria” a femeilor din parohie, care oferea ajutoare nevoiasilor, a pus bazele dispensarului parohial, unde primeau consultatii gratuite bolnavii saraci si copii din parohie, a initiat corul parohial „Doina Banatului” si a donat 368 de volume plus sute de reviste bibliotecii parohiale. Pentru tineri, a obtinut de la primarie un teren pe malul stâng al Begai, având spatii pentru plaja, agrement, baie, etc. Foarte bun cântaret, predicator si om de cultura, adept al ordinii, curateniei si punctualitatii în biserica, preotul Ioan Imbroane a fost recompensat de forurile bisericesti fiind numit consilier cultural al Episcopiei Timisoarei si hirotonit întru iconom stavrofor. Între timp, însa, boala de inima de care suferea s-a agravat si la 2 februarie 1941, a adormit în Domnul, trupul fiind asezat în cripta din subsolul bisericii pe care a ctitorit-o.