Seară catehetică în parohia Iosefin din Timișoara

Situația pandemică din ultimul an a făcut ca multe din activitățile noastre să aibă loc în spațiul virtual. Mulți elevi, tineri și oameni de toate vârstele au fost nevoiți să acceseze diverse platforme on-line, pentru a participa la orele de la școală, a lucra de acasă sau pentru a pune în aplicare diverse proiecte culturale, educaționale și de formare profesională.
Așa au procedat în toată această perioadă de austeritate și tinerii de la grupul catehetic ,,Preot Ioan Imbroane” din parohia Timișoara-Iosefin. Dornici de a fi aproape de Dumnezeu, tinerii au simțit nevoia să participe on-line la discuții cu tematică religioasă, spre nu se lipsi de folosul unei cateheze, încercând totodată să mențină nucleul și unitatea grupului parohial de tineret.
În acest sens, ei s-au comportat exemplar atunci când a fost nevoie de ajutorul lor în distribuirea de pachete și alimente persoanelor care nu s-au putut deplasa în pandemie, de împărțirea Paștilor și de oferirea Sfintei Lumini.
Omul este o ființă adaptabilă, dar indiferent de câtă eficientizare și beneficii aduc cu sine activitățile on-line, ele nu pot să substituie nevoia noastră de a ne întâlni fizic unii cu ceilalți.
De aceea, bucuria tinerilor din Iosefin a fost concretizată deplin în seara de 25 februarie 2021, când, îndeplinind toate măsurile de siguranță, și-au luat curaj și s-au întâlnit în sala de festivități a parohiei.
Momentul a fost marcat prin tema întâlnirii:,,Hrana trupului pentru îngrijirea sufletului,” susținută de arhitectul Laurențiu Salcău. Subiectul ales a avut atât un caracter practic, vorbind despre modul cum, cât și ce mâncăm, dar mai ales au fost sublinitate implicațiile duhovniceștii care survin atunci când consumăm hrana noastră de fiecare zi.
De la început s-a arătat că alimentele consumate în exces influențează negativ sănătatea trupească și sufletească a omului, dar și faptul că, atenția exagerată asupra a ceea ce mâncăm se poate transforma într-un cult al mâncării, după cum atenționează Sf.Ap.Pavel: ,,Sfârșitul lor va fi pierzarea. Dumnezeu lor este pântecele și slava lor este în rușinea lor și se gândesc la lucrurile de pe pământ” ( Filipeni 3,19).
Astfel, din prezentarea prin slide-uri, participanții au vizualizat și au înțeles mai bine învățăturile Bisericii, căci Sfinții Părinți ne-au lăsat prin scris, dar mai cu seamă prin modul lor de viețuire ascetică și cumpătată, tot ceea ce înseamnă viețuirea în Domnul Hristos, Dumnezeul nostru.
De pildă, Părintele Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, îndemna ca tinerii să-și dezvolte simțul trezviei, adică luarea aminte la noi înșine, la modul în care vorbim și mâncăm.
După îndemnul aceluiași Apostol Pavel, creștinul trebuie să aibă în vedere ca totul să se facă pentru Dumnezeu: ,,ori de mâncați, ori de beți, ori altceva faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți”(1Corinteni 10,3).
În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre importanța rugăciunii înainte și după servirea mesei. Sf. Siluan Athonitul ne spune că: ,,trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin, dar cu discernământ, atât cât ne permite munca. Măsura mâncării să fie într-atât încât, după ce ai luat prânzul să vrei să te rogi.” La astfel de recomandări, este exclus să mâncăm în timp ce privim la T.V. sau făcând alte activități, servirea mesei având prin rugăciune un caracter sacru, de comuniune cu Dumnezeu.
La toate cele expuse în cateheză, dar și din întrebările la care s-au dat răspunsuri prin dezbatere, tinerii de la parohia Iosefin au înțeles importanța alimentelor dintr-o perspectivă atât materială, cât mai ales duhovnicească, că între trup și suflet existând o interdependență prin care omul poate simți progresul duhovnicesc, apelând la cumpătare și rugăciune.
Diacon Marius Rumega