Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul României și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna- mitropolitul Transilvaniei

Biserica noastră a rânduit să-i pomenim, la 30 noiembrie, pe sfântul Andrei, apostolul care a semănat cuvântul Evangheliei pe pământul strămoșesc și pe sfântul Ierarh Andrei Șaguna, restauratorul Mitropoliei Transilvaniei și luptătorul neînfricat pentru luminarea prin cultură a neamului nostru.
    Această sărbătoare națională bisericească are însă pentru parohia și biserica noastră o semnificație aparte. Astfel, la solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a dăruit bisericii noastre un fragment din moaștele sfântului Ierarh Andrei Șaguna. În felul acesta, a fost creată, peste ani, o punte de legătură între Sibiu și Timișoara, între Timișoara și Vârșeț, orașul în care sfântul Andrei a studiat și apoi a fost profesor.
    Bucuria primirii darului de moaște a fost și este mare atât pentru noi, preoții, cât și pentru credincioșii parohiei, sfântul Ierarh Andrei Șaguna având o legătură specială cu Banatul. De pildă, el a purtat o bogată corespondență cu protopopul Timișoarei, Meletie Drăghici, căruia i-a trimis, pentru credincioșii bănățeni, cunoscutul ziar bisericesc, „Telegraful român “.
    Sfântul Ierarh Andrei Șaguna a fost darul lui Dumnezeu pentru poporul român dreptcredincios. Păstorirea sa a fost atât de bogată în realizări pe plan pastoral, teologic, juridic-canonic, cultural, școlar , național și administrativ-bisericesc, încât a fost considerat sfânt încă din vremea viețuirii sale pe pământ. Spre exemplu, Ioan Slavici scria, la doar câțiva ani de la moartea mitropolitului, că „astăzi creștinii ortodocși din Ardeal îl socotesc între sfinți “.
    Îmi reamintesc, cu bucurie, de anii studenției noastre la Sibiu, când ziua de 30 noiembrie era cu totul deosebită, deși nu fusese rânduită ca sărbătoare în calendarul bisericesc. Astfel, un grup de studenți, însoțit de părintele duhovnic sau de un părinte profesor, participa, cu emoție adâncă, în fiecare an, la 30 noiembrie, la parastasul oficiat pentru sfântul Andrei, lângă mormântul său din cimitirul bisericii din Rășinari. Cu acest prilej, studenții cântau imnul dedicat  mitropolitului Andrei Șaguna, compus de de preotul Dimitrie Cunțan, pe versurile consilierului Zaharia Boiu:
     „Românime mult cercată,
        Pune doliu înnoit;
         Că pierduși o stea din ceru-ți,
        Pe Andreiu metropolit!

Da, Andrei întâiu chematul,
Da, Andreiu adânc oftatul,
Ce ca viața-și Te-a iubit,
Ah, Andrei a adormit!

        Viața lui de fapte-nalte,
        Ca diamante, șir de șir;
         Moartea lui în suferințe,
        Moarte sfântă de martir!

 Unde-s lacrămi, unde-i jale,
 Juste cum sunt ale tale?!
  Unde e a lor finit?
  Ah, Andrei a adormit!

       O! Părintele-ndurării,
       Cel-ce totul cârmuiești,
        Care și-n cercări profunde,
     Totdeauna ne iubești,

       Pre Andrei îl odihnește,
       Unde viața înflorește!
       Nemurirea și-a gătit;
    Da, Andrei, Tu n-ai murit!

    Atmosfera creată de versurile și melodia acestei minunate cântări era cu adevărat impresionantă. Aveam cu toții certitudinea că cinstim un sfânt al Ortodoxiei transilvănene, un ierarh care și-a dăruit viața lui pentru a sluji lui Dumnezeu, Bisericii și păstoriților săi.
    Canonizarea mitropolitului Andrei Șaguna a fost, așadar, o recunoaștere a unei stări de fapt, a credinței și a simțămintelor pe care le nutrea față de el poporul dreptcredincios, de peste o sută de ani.

   Din anul 2014, biserica parohiei noastre, preoții și credincioșii Iosefinului ortodox îl avem ca ocrotitor și împreună rugător pe sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, cinstit la 30 noiembrie, împreună cu sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României,
pentru ale căror  rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi păcătoșii!

                   Preot Dr. Ionel Popescu