Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina

Născut într-o familie săracă, Sfântul Nectarie a avut o copilărie chinuită, marcată de multe lipsuri. Cuminte, credincios, iubitor de Dumnezeu, dornic de a pătrunde în tainele științei teologice și ale culturii, a trăit modest, dar a luptat și a studiat intens până când a reușit să depășească toate piedicile, încercările și necazurile vieții.

Învățător, monah, preot, predicator renumit, episcop, mitropolit, profesor și director de școală teologică, sfântul pe care îl prăznuim la 9 noiembrie a suferit mult din pricina răutății și a invidiei oamenilor, dar Dumnezeu nu
l-a părăsit. Credința puternică, smerenia, rugăciunea, viața curată și milostenia l-au ridicat pe culmile sfințeniei și Dumnezeu l-a învrednicit de darul săvârșirii de minuni. Grabnic ajutător bolnavilor care suferă de cancer și tinerelor care nu pot avea copii, Sfântul Nectarie a primit apelativul de Taumaturgul, adică Tămăduitorul, Vindecătorul.

Biserica Ortodoxă a Eladei l-a canonizat în anul 1961. Trupul său nestricat se află în mănăstirea „Sfânta Treime” de la Eghina ( situată la sud de Atena), minunata sa ctitorie. Din cauza situației existente în țara noastră până în anul 1990, Sfântul Nectarie nu a fost foarte cunoscut la noi. Însă, cel puțin în ultimele două decenii, numeroși preoți, monahi, ierarhi și credincioși, au mers în pelerinaj la Eghina pentru a se ruga lui Dumnezeu și pentru a invoca ajutorul acestui sfânt înzestrat cu darul vindecării de boală. Am fost și noi, preoții și credincioșii de la Iosefin, de câteva ori în pelerinaj la Eghina și am trăit momente de neuitat în mănăstirea unde s-a nevoit Sfântul Nectarie și în impunătoarea catedrală ridicată întru cinstirea Sa.

Important loc de pelerinaj pentru toată Ortodoxia, Eghina Sfântului Nectarie vindecă sufletul și tămăduiește trupul, înalță duhovnicește, schimbă, transformă, luminează, înseninează, mângâie, dăruiește speranță, pentru că mulți credincioși care s-au vindecat de boli incurabile, vin din toată lumea să mulțumească bunului Dumnezeu și Sfântului Nectarie și depun mărturie despre puterea rugăciunii acestui Sfânt. Multe și negrăite bucurii duhovnicești am trăit și noi, timișorenii, la Eghina, pentru care mulțumim Tatălui Ceresc și Sfântului Nectarie, rugându-I să ne învrednicească a ne împărtăși din nou din potirul sfințeniei acestui spațiu eclesial binecuvântat.

„Sfinte Părinte Nectarie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!”

Preot dr. Ionel Popescu