Sfântul Pantelimon prăznuit la parohia Iosefin

Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost cinstit la 27 iulie și în biserica „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Ortodoxe Române Timișoara Iosefin.

Prăznuirea sfântului a început miercuri seara, cu slujba Vecerniei unită cu Litia și a continuat în ziua praznicului. Un sobor de preoți, condus de părintele vicar Ionel Popescu, a oficiat Sfânta și dumnezeiasca Liturghie la care au participat foarte mulți credincioși. Importanța acestei sărbători pentru întreaga creștinătate și în mod special pentru preoții și credincioșii parohiei noastre a fost subliniată de părintele vicar care, în cuvântul rostit, a arătat că Sf. Pantelimon, cinstit de peste 1700 de ani în întreaga Biserică, din Răsărit și din Apus, a rămas în istorie ca un tânăr care a căutat și a dobândit „știința mântuirii”.

Prin binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și urmare stăruinței preoților și credincioșilor, parohia Iosefin a primit în dar de la Parohia „Sfântul Nicolae”, orașul Pantelimon, un fragment din moaștele acestui tânăr medic creștin care a fost așezat la loc de cinste în racla bisericii noastre.

De peste 7 ani acest sfânt mucenic se roagă împreună cu preoții și credincioșii la fiecare sfântă Liturghie și la toate slujbele oficiate în biserica noastră. El este un model de curaj, de iubire față de Dumnezeu și față de Biserică, de iubire față de Hristos și de Evanghelia Sa. El este, de asemenea, un model de mărturisitor al dreptei credințe, cu prețul vieții, pentru toți credincioșii, dar mai ales pentru tinerii zilelor noastre care sunt în căutarea de modele și pe care nu le găsesc în societatea din care facem parte. Modelele sunt în biserică, în Viețile Sfinților și iată, cum este și Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, în sinaxarele Bisericii noastre dreptmăritoare.

La Sfânta Liturghie oficiată în ziua praznicului au participat mulți credincioși, veniți să se închine la racla cu moaștele Sf Pantelimon și să-i ceară ajutorul in rugăciune.