Târnosirea bisericii din parohia Tomnatic, protopopiatul Sânnicolau Mare

La sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” cinstită, anul acesta, în duminica a XIX-a după Rusalii, credincioșii parohiei Tomnatic, copii, tineri și vârstnici, au participat la evenimentul istoric al târnosirii bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, primul locaș de închinare al acestei comunități de români ortodocși.

Cu sufletele înmiresmate de frumusețea negrăită a acestui moment atât de așteptat, membrii comunității parohiale și mulți credincioși veniți din parohiile învecinate, s-au adunat, dis-de-dimineață la biserică, pentru a-l întâmpina, împreună cu soborul preoților slujitori, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

După îndătinata primire a Părintelui Mitropolit, cu flori, pâine și sare au urmat slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie, oficiate de către Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de preoți de la Centrul eparhial și din parohiile vecine, din care au făcut parte: pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, pr. Timotei Anișorac, consilier eparhial, protopop Marius Podereu, pr. paroh Marius-Ovidiu Mocan, pr. conf. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie din Arad, pr. Eugen Babescu, de la Parohia Timișoara Iosefin și preoții din parohiile limitrofe.   

În Sfânta Masă au fost așezate sfintele Moaște, hrisovul și o bucată de piatră din stânca Golgotei, locul din imediata apropiere a Ierusalimului unde a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos.

Cu sufletul încărcat de bucurie, zeci de credincioși au ținut să marcheze acest moment istoric din viața parohiei lor prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

Cuvântul de învățătură, pe marginea Evangheliei duminicale și a sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului”, a fost rostit de către Părintele Mitropolit Ioan. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să o cheme pe Maica Domnului în rugăciune, pentru că ea mijlocește pentru noi toți înaintea Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, Chiriarhul Banatului le-a vorbit celor prezenți despre minunea săvârșită de Maica Domnului în biserica din Vlaherne, locul de închinare al fraților noștri vlahi, stabiliți la Constantinopol.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Doina Banatului” a parohiei Timișoara-Iosefin, dirijată de prof. Nicolae-Florin Șincari.

La final, preotul Marius-Ovidiu Mocan, fiu al satului, a mulțumit Părintelui Mitropolit Ioan pentru deosebita purtare de grijă și implicarea permanentă, prin desele vizite efectuate, în definitivarea lucrărilor de edificare a bisericii din Tomnatic, asigurându-l de dragostea credincioșilor, a dlui. primar Vasiu Stoian, ctitorul principal al bisericii și a Consiliului local.

Din partea Centrului eparhial și a parohiei au fost oferite acte de cinstire și icoane ctitorilor, donatorilor și binefăcătorilor care au susținut ridicarea acestei impresionante biserici, înzestrată cu un preafrumos veșmânt pictural și cu toate cele de trebuință oficierii serviciilor liturgice.

Întrucât Primăria și Consiliul local ale comunei Tomnatic, conduse de dl. primar Vasile Stoian, au sprijinit moral și material ridicarea acestui locaș de închinare, părintele Mitropolit Ioan a oferit edilului cea mai înaltă distincție mitropolitană, „Crucea Sfântului Iosif” pentru mireni. Demnă de subliniat este dăruirea cu care tânărul preot paroh Marius-Ovidiu Mocan, susținut îndeaproape de credincioși și de familia sa, a gestionat amplele lucrări derulate la biserică și a reușit , într-un timp relativ scurt, să-i convingă pe enoriași că este “păstorul cel bun”, care îi conduce pe cărarea mântuirii.

Parohia Ortodoxă Română din Tomnatic, în trecut, cu populație preponderent germană, a fost înființată în anul 1980, slujbele fiind oficiate într-o capelă. Odată cu înmulțirea membrilor comunității, s-a simțit nevoia ridicării unei biserici încăpătoare, a cărei piatră de temelie a fost așezată în anul 2015. De ziua hramului, 8 septembrie 2022, sfintele slujbe au început a fi oficiate în această nouă biserică, lucrările de pictură fiind realizate între anii 2021-2023 de către pictorul Odissea Vonta din Grecia.

Potrivit rânduielii liturgice, la finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat în fața Sfintei Mese și, la ieșirea din biserică au primit daruri de alimente din partea organizatorilor.