Tinerii iconari din parohia Iosefin
De șase ani, în fiecare seară de joi, la parohia „Nașterea Maicii Domnului” Timișoara-Iosefin, au loc cateheze cu tinerii din parohie pe diverse teme religioase. Astfel că, pe lângă dezbaterile pe marginea învățăturii de Credință Ortodoxă, în cadrul grupului catehetic „Preot Ioan Imbroane”, sunt implementate mai multe ateliere de lucru, jocuri cognitive și de comunicare.
Activitățile prin joc sau lucru manual au rolul de a consolida comuniunea dintre tineri, mai ales acum când deținem tehnologie performantă în domeniul comunicării, dar din nefericire omul contemporan se simte tot mai singur, de cele mai multe ori izolat în fața unui ecran, departe de legătura interpersonală realizată prin comuniune directă cu cel care se află real, palpabil, în fața noastră.
Recent, un prilej de bucurie duhovnicească s-a înfăptuit în zile de 16 și 23 noiembrie când tinerii prezenți la cateheză au participat la un atelier de pictură pe sticlă. În cadrul atelierului împărțit în două sesiuni, prin bunăvoința și cu ajutorul doamnei Brighite Babău, participanții au învățat etapele realizării unei icoane pe sticlă. Folosind: sticlă șlefuită, șablon-model, marker, pensulă și culori, cei prezenți s-au apucat de lucru cu gândul că sunt pe punctul de a realiza chipul unei ființe care transcende lumea materială.
După momentul de inițiere în tainele picturii început cu rugăciune, tinerii au răpuns la întrebări precum: „De ce ne închinăm la icoane? Icoana este un idol? Când s-a stabilit cultul icoanelor și de ce?” La toate aceste întrebări, dar și la alte nelămuriri legate de această temă, tineri au dat răspunsuri în conformitate cu învățătura noastră de credință.
Atelierul s-a desfășurat cu entuziasm dar și cu resposabilitate, întrucât praticipanților li s-a explicat importanța icoanelor în Cultul Ortodox. O icoană nu este un idol și nici o simplă pictură și nici măcar un tablou religios. O icoană făurită cu credință, cu rugăciune și cu post, primește un har special prin numele persoanei sau al evenimetului care este redat în imagine și scris în spațiul acesteia.
În cursul vremii, unele icoane n-au avut un grad înalt al calității materialelor din care au fost realizate, dar ele, dincolo de estetica vizuală, au devenit făcătoare de minuni! Frumusețea duhovnicească vine: din harul sfințitor al lui Dumnezeu, din curăția iconarului inspirat, care-și valorifică talanții, dar și din vederea limpede a închinătorului credincios care contemplă chipul zugrăvit în icoană.
Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos este primul temei și cel mai important prin care se întemeiază cultul icoanelor în Biserica Ortodoxă. De aceea, fiind în această perioadă minunată a colidelor, în Postului Nașterii Domnului, să ne curățim prin post și rugăciune. Să privim cu minte simțitoare toată această taină minunată din veac ascunsă și de oameni neștiută, care s-a realizat prin pururea Fecioara Maria. Să nu căutăm explicații logice și raționale, ci să trăim deplin Taina Întrupării! Prin iconomie harică să devenim icoane vii!
În sufletele noastre, prin credință și cu harul lui Dumnezeu, să se picteze Chipul slavei celei negrăite, a Fiului lui Dumnezeu, care a venit să mântuiască neamul omenesc.