Un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici dăruit Parohiei Timișoara-Iosefin

La solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a aprobat donarea către Parohia Timișoara-Iosefin a unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, ca să fie așezat spre închinare, alături de celelate sfinte moaște, în biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

În vederea primirii sfintelor moaște, cu binecuvântarea Chiriarhului Banatului, preotul paroh Ionel Popescu și preotul coslujitor Eugen Babescu, împreună cu membri ai Consiliului Parohial s-au deplasat la Mănăstirea Lainici în ajunul sărbătorii „Schimbarea la Față”, și au participat la slujba de Priveghere.

Duminică, 6 august, la finalul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, împreună cu încă patru ierarhi, delegații Parohiei Timișoara-Iosefin au primit, într-o raclă de lemn, frumos sculptată, fragmentul din moaștele Sfântului Irodion, actul de donație și de autenticitate, viața, slujba și Acatistul Sfântului Irodion, o mapă cu scrieri, care oglindesc viața monahală din părțiel Oltenie și istoria străveche a Mănăstirii Lainci,  precum și icoana acestui sfânt cuvios.

 „Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și a credinioșilor Parohiei Iosefin  am oferit, în semn de mulțumire și de recunoștință pentru odorul primit, o icoană a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, care este o reproducere a icoanei străvechi aflate în biserica monument istoric de la Mănăstirea Partoș, pe care Înaltpreasfinția Sa Irineu a primit-o cu multă bucurie. Starețului Mănăstirii, arhim. Ioachim Pârvulescu, i-am oferit tot o icoană cu chipul Sfântului Iosif, însă de data aceasta, zugravită după icoana Părintelui Arsenie Boca, dăruită, cu mai mulți ani în urmă Mitropolitului Nicolae Corneanu, și care este păstrată în reședința mitropolitană de la Timișoara. Așadar, la Mănăstirea Lainci a avut loc o adevărată întâlnire a sfinților, pentru că iată, Sfântul Irodion a plecat spre „Antimisul Banatului”, iar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, rămâne în Mitropolia Olteniei, la Craiova și în Sfânta Mănăstirea din defileul Jiului” a mai precizat Pr. Ionel Popescu.

 În seara zilei de 6 august a.c., racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Irodion a fost depusă în biserica paraclisului mitropolitan „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan și monahiile închinoviate la paraclisul mitropolitan au cântat troparul Sfântului Irodion și s-au închinat cu evlavie la sfintele sale moaște. După acest moment emoționant, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu clericii care au adus racla și cu obștea paraclisului au plecat spre biserica „Nașterea Maicii Domnului ” a Parohiei Timișoara-Iosefin, unde au fost întâmpinați de pr. protopop Ioan Bude, de preoți ai parohiei, de preoți din Timișoara și de sute de credincioși, având în mâini lumânări aprinse. În dangătul clopotelor, racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare în sfânta biserică, iar Chiriarhul și preoții prezenți au oficiat slujba Acatistului Sfântului Irodion.

La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a făcut o prezentare a vieții și ostenelilor Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, care a primit de la Dumnezeu darul sfințeniei, adresând sutelor de credincioși prezenți îndemnul de a-l chema ca mijlocitor în rugăciunile înălțate către Tatăl ceresc.

Frumusețea duhovnicescă a sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, a crescut în intensitate așadar, prin momentul istoric al aducerii sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici în biserica noastră parohială. Aici Sfântul Irodion rămâne pentru totdeauna împreună rugător, pentru noi toți, cu Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Sfinții Mucenici de la Mănăstirea Sfântul Sava, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. În semn de aleasă cinstire față de „Luceafărul de la Lainici”, cum a fost numit Sfântul Irodion, preoții și credincioșii parohiei Timișoara-Iosefin au așezat sfânta sa icoană din mozaic pe frontispiciul bisericii, în anul 2016, așa încât, prin rugăciunile sale, să fie de ajutor tuturor credincioșilor timișoreni.